pauliord

Den store skiltkrigen

Legg igjen en kommentar

Foran hver eneste BLNO-sesong snakker vi om hvordan di kan få flere tilskuere på hjemmekampene.  Alle lag ønsker jo å spille foran et stort og entusiastisk publikum. Mange drømmer seg tilbake til BLNOs første år, og enkelte husker sikkert kampen i Domus Athletica der statsminister Jens Stoltenberg ikke slapp inn fordi det var fullt! 

Ideene for hvordan å få folk på tribunene er mange, og også gode.  Vi har kjørt SFO-kampanjer med billetter til barna, vi har annonser i lokalpressen, vi har markedsført kampene på hjemmesiden og sosiale medier – og vi vurderer hvert år om plakater kan være løsningen.  Jeg har selv ment at plakater er mye arbeid som gir dårlig uttelling, men etter å ha tilbragt noen uker i USA foran presidentvalget er jeg villig til å endre oppfatning.  For om det er noe som virkelig preger gatebildet i USA akkurat nå er det plakater av alle slag; de fleste for Obama eller Romney men også tusenvis av plakater for lokale kandidater til ymse posisjoner i styre og stell.

Plakater på plenen utenfor huset er det vanligste, men de morsomste finner du på betalt plass langs hovedveiene.  De siste dagene før valget oppholder jeg meg i Florida, og det er i hvert fall tydelig at Mitt Romney har mye penger igjen som skal svis av i denne viktige staten.  I Florida forteller meningsmålingene om nesten dødt løp, og ingenting skal være uprøvd for å få de siste tvilerne over på sin side.

Radioreklamer av det ekle slaget med tvilsomme påstander går 24/7, og også på TV svis det av svimlende beløp for å fortelle at Obama er en kjernekar, Mitt Romney er en dust.  Eller omvendt.

Plakatene har også sitt tydelige og overforenklet budskap. I Florida er for eksempel bensinen mye billigere enn mange andre steder i USA, men nettopp bensinprisen er et av hovedbudskapene langs veien.  Der fortelles det at prisen pr gallon var $1.89 dagen etter at Obama ble president for 4 år siden, mens den i dag er $3.89 (det betyr i realiteten at bensinen koster ganske nøyaktig halvparten så mye som i Norge).  Budskapet er altså ”bli kvitt Obama så får du billig(ere) bensin”.

I går kjørte vi forbi biblioteket i Coral Gables sør i Miami – der var køen så lang at det var fristende å tro at det ble delt ut gratis bensin.. eller at det kanskje var billettsalg til en superstjerne!  Men faren til Ryan (Ferranti) kunne fortelle at det er folk som vil forhåndsstemme, og at han selv hadde brukt 4 timer i kø forrige helg for å få stemt.

Det snakkes mye om dårlig valgfremmøte i USA, og at det bare er så vidt over 50% av de stemmeberettigede som møter opp.  Det er til å forstå når du ser hvordan dette fungerer i praksis.  Køene blir så lange fordi en gjennomsnittsvelger gjerne bruker 20-25 minutter inne i valglokalet, bak forhenget.  De stemmer nemlig ikke bare på president, men skal mene noe om 12 ulike temaer som også er lagt ut til avstemning.  Hvert enkelt tema er forklart på alle vanskeligste vis på mange A4-sider, og om du ikke har satt deg inn i dette før du møter opp, bruker du nødvendigvis laaang tid.

Jeg er helt overbevist om at fremmøteprosenten i Norge hadde falt under 50 om vi hadde opplevd det samme, men om amerikanerne ikke elsker å stå i kø så er de i hvert fall vant til det.

Ta en titt på skiltene jeg har plukket ut, så ser du at tonen er ganske skarp.  Og, kom deg på BLNO-kamp denne sesongen sel om du ikke ser plakater eller skilt!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s