pauliord

T x 34

Legg igjen en kommentar

Det har vært interessant å følge ligaen generelt, og Bærum spesielt, på litt avstand.  Ettersom jeg er ute av landet mesteparten av tiden frem til nyttår er jeg henvist til å se kampene via live update på nettet; en tjeneste som hittil har fungert aldeles utmerket men som likevel utelater en del detaljer.  Det betyr at når jeg uttaler meg nå, så er det opplagt på sviktende grunnlag, men det må være lov å gjøre seg noen tanker likevel.

Nytt av året er at tekniske fouls sitter ganske løst.  Før helgen var tallet 34:  Det var delt ut 34 tekniske fouls på 35 kamper.  Det er 10 flere enn året før og representerer altså en ganske tydelig trend.  Det skulle jo egentlig bare mangle ettersom Norge følger opp FIBAs linje der det rettes fokus mot oppførsel.

I FIBAS retningslinjer heter det altså at det skal være direkte T for

– å gå opp i ansiktet på en dommer i protest på en avgjørelse

– Aggressive hånd- og armbevegelser mot dommerne

– Aggressiv språkbruk mot dommerne

– Teatralsk oppførsel, spesielt den som rettes mot publikum for å sette spørsmålstegn ved dommeravgjørelser

Før jeg stakk av fra Norge rakk jeg å få med meg åpningshelgen, og jeg forsøkte å beskrive noe av det mest umusikalske jeg har sett fra en dommer  i  oppsummeringen på Bærums hjemmesider.

Kortversjonen er denne fra kampen Gimle-Bærum i åpningsturneringen:

Ryan Ferranti fikk både personlig og teknisk foul – med fire Gimlestraffer og bibeholdt ball som resultat.  Det ga Gimle kontakt igjen i en kamp de egentlig hadde tapt.  Dernest 2,5 sekunder før slutt i OT:  Ny teknisk foul på Bærum-spiller, tilsynelatende ut av intet.  Der og da kunne Gimle vunnet kampen, men klarte ikke å levere fra straffelinjen.

Det så jo heller ikke bra ut da Bærum-coachen som en følge av dette gikk av hengslene med en oppførsel ute på banen som garantert kvalifiserte til direkte T.  Sannsynligvis følte vel meddommerne som observerte dette, at situasjonen var betent nok som den var og at FIBA-direktivene fikk være akkurat der og da.

De fleste som så kampen – inkludert Gimle-spillerne – undret seg nok over denne svært gavmilde gesten fra dommerne. Jeg kjenner nok Ryan bedre enn de fleste akkurat nå, og vet at han er både forundret og litt oppgitt over dette. Faktisk er en av ligaens høfligste og mest ydmyke spillere blant dem som har fått flest T’er denne sesongen. Jeg tar høyde for at jeg ikke har vært til stede, men jeg veldig vanskelig for å se at han kvalifiserer på  ”å gå opp i ansiktet i protest”, ”gjøre aggressive armbevegelser”, ”oppføre seg teatralsk” eller avlevere meldinger med ufint innhold.

Og her er også den opplagte svakheten i dette: Dommernes skjønn og tålegrenser.  Det noen dommere oppfatter som en naturlig håndbevegelse kan andre tolke som teatralsk oppførsel. Et oppgitt utbrudd fra en spiller, kanskje over egen prestasjon, blir plutselig til en T for aggressiv språkbruk.

Dommerkomiteen forsøkte fornuftig nok å invitere coacher til en diskusjon før sesongstart, men jeg tviler vel på at det ble noe av.  Derimot håper jeg virkelig at dommerne kontinuerlig evaluerer og diskuterer disse situasjonene slik at vi ikke er prisgitt om en gråkledt ser rødt fordi han eller hun har opplevd en blåmandag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s