pauliord

Basketballåret fra A til Å

2 kommentarer

Det er bare noen dager igjen av 2012.  De siste seriekampene er spilt, og alle aktører får en fortjent pause.  Her er noen høydepunkter fra året som gikk:

A

Ammerud er det eneste laget som ikke har fått en eneste stemme på spørsmålet om hvilke fire lag som kommer til Final Four.  Ammerud har litt for lenge vært et litt lurvete eliteprosjekt, tilsynelatende uten mål og mening.  Men med Kelvin Woods kommer det kanskje nye tider?  I hvert fall kommer nye spillere etter nyttår.

B

Bærum har kanskje opplevd den mest dramatiske spillerflukten av samtlige klubber i løpet av snaut to år.  Og det er ikke bare antall spillere som har vært bemerkelsesverdig, men også kvaliteten på de som har valgt annerledes. Mathias Eckhoff har hatt ansvar for mange underlige lag både hjemme og i utlandet, men det spørs om ikke årets utgave av Bærum har vært – og er – en relativt voksen oppgave.

C

Centrum er, om jeg har skjønt det riktig, en satsing for eldre spillere som ønsker å spille ball på elitenivå uten nødvendigvis å måtte trene så innmari mye. Og hvis det er prosjektet har de sannelig innfridd egne forventninger. Jeg aner ikke hvor mye Centrum trener, og om de trener under åpen himmel nå som de ikke har tak over hodet, er det interessant å se at de får det til uansett.  Rutine funker fortsatt.

D

DST (Den Store Trenerhelgen) markerer starten på året med trenersamling tidlig i januar. Mange av oss møtes for fjerde gang 5. og 6. januar.  Et betydelig antall har nå meldt seg på, og det er litt sånn ketchupflaske-effekt, først ingen – så alle.  Men jeg begriper fortsatt ikke at mange coacher velger å stå over.  Når en kar på 76 år, som har vært en del av fire NBA-lag og med en merittliste like lang som velger å sette seg på flyet fra North Carolina for å besøke Oslo i minus 10 grader – ja, da synes jeg vi bør velge å være der.

E

En titt på kalenderen denne sommeren viser at det er første gang på 10 år den ikke forsvinner i basketball for mitt vedkommende: Bærum Basket skal ikke på noen stor og omfattende tur, og jeg er ikke ansvarlig for noe norsk landslag.  Blir fint med sommer i Norge.  Tror været blir bra i år!

F

Frøya er vanskelig å bli klok på, i hvert fall for meg.  Vår regjerende norgesmester fortjener respekt for å ha fått på plass nok kvalitetsspillere til å bli en seriøs utfordrer til tittelen også i år, men jeg klarer liksom ikke å mobilisere særlig entusiasme for prosjektet. Jeg har sympati for Tromsøs mange bestrebelser, jeg lar meg sjarmere av stemningen i og rundt Aliens, jeg har et hjerte i Bærum, jeg har mange kolleger og venner i Gimle, jeg elsker å fleipe med Ronny Karlsen og jeg synes litt synd på Ammerud.  Men Frøya?  Vet ikke helt, men X-faktoren mangler.

G

«Gulegaver»  Der datt jeg av, gitt. Aliens-ledelsen råkjører sitt gule image for alt det er verdt, og litt til. Kanskje litt mye Møllers tran nå? Når de klarer å lansere to parallelle Facebook-sider i konkurranse med hverandre og annonsere doubleheadere og dobbeltkamper om hverandre og i hytt og pine, er det tid for å summe seg litt.  Tror jeg. Asker så med skam å melde litt ut som en askehaug i sesongstarten.  Med sentrale spillere borte kunne dette lett blitt en stygg affære og 2012/13 kunne blitt et vondt hvileskjær.  Men snarere er det på vie til å bli en av dem orsomste sesongene på lenge, og personlig synes jeg det har vært utrolig moro å se Peter Midtvedt tidvis briljere. (Hvorfor sparte du på dette i Sarajevo, Peter?)

H

Harlem Globetrotters skal tilbake til Norge; det blir ganske sikkert en festlig seanse for alle som ikke har sett dem før.  Og skal vi tro turnélisten kommer ikke det til å være mange etter at de har vært her.  Litt redd for at det er å gape over for mye å kjøre dem både i Ekeberg og Rykkinn i tillegg til resten av landet – med MVP-plasser til og med!!  Men lykke til likevel!

 I

Informasjon er roten til alt godt. Ikke minst derfor skriver jeg her.  Og derfor bør alle klubbledere ha som ett av nyttårsforsettene at de skal informere både medlemmer og utenforstående bedre i 2013.

 J

Jan Korshavn har gått fra å være en av våre topper i grått til å bli en slags grå eminense.  Han er kanskje den som aller best ivaretar informasjonen på vegne av sine egne; alltid oppdatert og alltid ”på” – basketballdommer.com er et forbilledlig prosjekt. At han har en hang til å sitere meg i tide og utide er til å leve med selv om  jeg føler meg sikker på at akkurat disse tre setningene også havner på sitatsiden hans.

K

«Korv og kåla» (cola) – og kanskje en sjokoladeplate til dessert.  Omtrent sånn var kostholdet til Bærums svenske Adam Rönnqvist for to år siden.  Den sjarmerende, uproblematiske og lite selvhøytidelig og uortodokse svensken klarte seg med et  bøttekott i leilighet sammen med blant andre Donald Oatis og Vincent Hamilton.  Og han klarte seg altså med pølser og cola gjenom en hel sesong.  Jeg vet hva kostholdseksperter ville ment om dette, og jeg vet også at formen hans dalte for hver eneste pølse som fant veien inn i det svenske gapet. Kosthold MÅ få en mer sentral plass i pensum for basketballspillere.

L

Lat som du leser avisen!  Da vi ankom den første kampen for NSU Sharks med Stian Emil i november fikk vi utdelt en avis (en slags sponsor, tror jeg), samt et skilt med tallet 3 på.  Meningen var at vi skulle reise oss i begeistring og vifte med 3-tallet hver gang Sharks scoret en 3’er, mens vi skulle plukke opp avisen og late som vi leste og var helt uinteresserte når motstanderen traff.  Det ble litt spredt vifting med 3-tallet, mens ingen klarte å rote fram avisen den ene gangen det andre laget socret en 3’er. Det var ingen stor suksess, men et godt forsøk. Og noe bør vi kanskje få til også i BLNO også. Noe som engasjerer, motiverer, underholder – hva som helst annet enn ”skyt fra midtbanen for å vinne et par sokker”.

 M

Mye moro med tall, og for den interesserte er det masse deilig statistikk å boltre seg i på bl.no.  For Gimle som har hatt en vond juleinnspurt, kan det være grunn til å se spesielt på antall turnovers:  307! Det er mange, det.

N

Noen er bedre ann andre.  «Det finnes løgn, forbannet løgn – og det finnes statistikk» heter det jo, men om jeg skulle kåre den viktigste spilleren i første seriehalvdel må det bli Tromsøs Jonathan Jones.  Tromsøs spillere har bommet på 556 skudd hittil i sesongen.  Jonathan Jones har hentet ned 72 av dem som offensive returer – i tillegg til de 158 defensive.

O

Over halvparten av dem som har deltatt i denne pollen mener Gimle er det laget som har prestert overraskende dårlig i år.  Og det er innmari synd, synes jeg.  Jeg digger Brent og unner ham all mulig suksess (det er sikkert en fattig trøst at man har laget film om slekta hans.  Har ikke fått sett Hobbiten ennå, men ryktene sier at også den underpresterer i forhold til Ringenes Herre-filmene). Hvis stang ut plutselig blir til stang inn, og hvis Anders Stien mister stemmen i julen, kan dette bli bra.

P

Psykosen i desember – da hele nasjonen sitter som fjetret foran skjermen for å se håndball. «Ring i VG-bjella», kunne vi se hver dag på VG nett. Herregud!  Det sto:

Prøv VG-bjella her!(Dette er en testversjon, og det kan hende den ikke fungerer. Merk også at det er en nettbasert løsning, som vil medføre ekstra utgifter ved bruk i utlandet).

Personlig er jeg lykkelig over å være en del av en idrett kjemisk fri for trollparykker, kubjeller, vikinghorn og håndballdommere.

 Q

Quo vadis?  Hvor går vi nå, og hvordan kommer norsk basketball til å se ut om 5 eller 10 år.  Da vi begynte på BLNO-eventyret rundt 2000 kunne vi vanskelig ane at det skulle falle sammen i løpet av få år. Jeg tror mange har lært og jeg tror de fleste klubbene drives fornuftig og med nødvendig økonomisk gangsyn nå.  Jeg velger å tro på et BLNO og en Kvinneliga med mer enn 10 lag i 2017 og at vi har sett minst to lag hente hjem nordiske mesterskap i aldersbesteme klasser.

R

Rajon Rondo:  Fy flate så elendige Celtics er nå, men samtidig så utrolig kreativ Rajon Rondo er.  Gadd vite hva en sånn spiller kunne utrettet på et annet og lavere nivå.

 S

Stensilark – eller snarere forsøk på kampprogrammer dratt gjennom blekksriveren i siste liten.  Det er virkelig ikke noe vi bør vise verden.  Og ganske særlig når lagoppstillingen ALDRI stemmer.

T

Tromsø prøver igjen og igjen.  I 2011 måtte de gi tapt for Bærum – i 2012 holdt det heller ikke til finaleplass. Jeg unner dem faktisk en tittel nå.

U

U18-landslaget var igjen en boost for lysten til å holde på med dette.  Når kolleger spør hvordan det har gått etter to uker på reise med et landslag er det viktig å svare litt unnvikende; man mumler noe litt uforståelig og unnviker behendig tallet 20 mens man kanskje er litt tydeligere på at ”vi slo Sverige”.  Men uansett resultater; disse mesterskapene er alltid en opplevelse jeg ikke ville vært foruten.

V

Vakkert er det ikke, men effektivt er det når Peter Bullock brauter og brøyter nær kurven.  Kanskje er det nettopp han som blir avgjørende for hvilket lag som tar den siste plassen i Final Four?

W

W.O. – walk in the park… Har det vært noen i år?  De styggeste sifrene kom tidlig i sesongen (Frøya-Ammerud 96-59 og Centrum-Asker 106-66), men etter det?  Neppe.  Det er grunn til å glede seg til annen seriehalvdel!

X

X’er og O’er kan være oppskrytt, og i hvert fall vanskelig for mange.  Noen mener det ere så enkelt som dette:

«There are really only two plays: Romeo and Juliet, and put the darn ball in the basket.»

 Y

Yele ble raskt en hit i Asker som nå bar et ganske variert mannskap med en svenske, en afrikaner, bøttevis av tenåringer, bare én Stien (!) men til gjengjeld tre Midtvedter.

Z

Z-z-z-z: DEt finnes neppe noe mer søvndyssende enn dårlig NBA-ball midt i sesongen – før det drar seg til mot sluttspilltider.  Jeg skjønner Bobby Knight:

«If the NBA were on channel 5 and a bunch of frogs making love were on channel 4, I’d watch the frogs, even if they were coming in fuzzy.»

Æ

Ærlighet varer lengst.  Derfor skal jeg også være så ærlig å innrømme at det er moro å kunne følge basketball i et land der idretten vår har stausen vi mener den fortjener.  Men samtidig er det lov å lengte hjem til kretskamper med 10.00-start på en søndag morgen når det er minus 10 både ute og i hallen.

Ø

Øvelse gjør mester, og det er derfor basketballtabeller ofte blir snudd på hodet etter jul:  Noen utøver er nemlig flinke til å vedlikeholde formen; andre er flinkere til å vedlikeholdet kaloriinntaket.

Å

Året er snart slutt, og om vi skal tro dystre spådommer er verden snart slutt også.  Jeg avslutter med dette fra Mark Twain:

”If the world comes to an end, I want to be in Cincinnati. Everything comes there ten years later.”

2 tanker om “Basketballåret fra A til Å

  1. Herlig Pål! Fornøyelig å lese:) god jul!

  2. Takk for flott engasjement og tydelige budskap. Men jeg savner de to viktigste tingene som skjedde i norsk basket i 2012; Easy Basket og BBall. God jul!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s