pauliord

Vi hater I og J

1 kommentar

Det norske U18-landslaget (gutter) er i Makedonia akkurat nå, og noen er sikkert så interesserte i basket at de vet at laget har spilt seg inn i gruppen som skal gjøre opp om plassene 9-16.  Det høres kanskje ikke så sabla sexy ut, men i europeisk ungdomsbasket er vi ikke så veldig bortskjemt, og vi er i godt sleskap med basketnasjoner som Finland og Tyskland.

Faktisk må vi tilbake til 2007 for å finne et lag som har klart det samme – nemlig å unngå gruppe I og J:  Det er der de svakeste lagene blir plassert for å finne en rekkefølge fra 17 og utover.  Der har Norge vært altfor ofte.

Med seieren over Georgia i går sørget Norge for å legge disse nasjonene bak seg:  Vi blir uansett bedre enn Østerike, Georgia, Danmark, Skottland, Slovakia og Luxembourg.

Ganske rart er det for oss som er rundt laget at vi har tapt de to kampene der vi virkelig har vært gode:  Både mot Tyskland og Estland holdt vi nesten helt til sluttsignalet, men måtte altså gi tapt i de par-tre siste minuttene. Stårlende prestasjoner faktisk, og en fjær i hatten til Christer Elgmork og resten av coaching staff som har forberedt dem for oppgavene siden lenge før nordisk.  Det er fristende å tenke manglende kamptrening – i motsetning til de fleste motstanderene har ikke Norge spilt en eneste kamp siden Nordisk Mesterskap i mai.

I to kamper har vi vært nokså svake, men vi vant begge.  Og det sier nok litt om hva som bor i dette laget.  Seire over både Østerrike og Georgia var et slit fra ende til annen, men vi trakk de lengste strået til slutt. Og om noen skulle tro at Georgia og Østerrike er dårlige basketballag, så er det altså helt feil.

Det er her – i U18 – at gutter blir til menn.  Jeg vet det høres svulstig ut, men konkurransen er tøff, motstanderne er bedre enn mange kan forestille seg.

Nettopp derfor er det faktisk ganske suverent når Johannes (Dolven) konkurrerer om å bli beste returtager i turneringen . Kanskje blir han det ikke, men han er i realiteten en “dverg” i dette selskapet.  Likevel henter han ned imponerende 11.6 returer i snitt.

Jeg ser at noen svært yre mennekser på Facebook har antydet at vi kan bli historiske.  Joda, det er faktisk sant, men samtidig er det greit å være klarr over oddsene:  Forrige gang Norge møtte Ungarn endte det for eksempel med 49 poengs-seier til Ungarn (U16-EM i fjor)…  Jeg skal virkelig ikke være noen festbrems; bare fastslå at det er en solid jobb som skal gjøres.

Ingenting hadde vært morsommere og mer fortjent enn å søke mot en historisk plassering.  Men samtidig er det greit å vite at de bare har skjedd to ganger tidligere at Norge har spilt om plassene 9-16 i et EM.

Ønsk oss lykke til!

Her er norske EM-plasseringer med U18-lag:

2006: Norge spiller om plassene 9-16 og blir nr. 13 av 19 lag.  Det er 88/89-årgangen som representerer Norge med blant andre Stian Mjøs, Miilah Kombat og Christian Hinsch.

2007: Norge ender på 11.plass med den ågangen spillere som har vunnet mest: 89/90-spillerne har vunnet Scania Cup, Nordisk Mesterskap og var sist godt representert da Norge var med i Universiaden.  Blant spillerne var Stian Mjøs, Torgrim Sommerfeldt, Aksel Bolin og Anders Stien.

2008: Thomas Mjøs, Aksel Bolin, Magnus Midvedt og Mattia Bradascio er blant spillerne som ender på 19.plass av 20 lag.  Det er 90/91-årgangen som reprsenterer Norge, men bare Mattia er 91-spiller.

2009: Norge ende rpå 17.plass av 21 lg etter en god turnering med mange jevne kamper.  91/92-årgangen er dominert av spillere som Karamo Jawara, Stian Emil Berg, Øivind Lundestad, Fredrik Bøhn og Mattia Bradascio.

2011: Norge tar 16.plassen i en turnering med 18 lag.  93/93-årgangen er representert ved blant andre Espen Fjærestad, Marko Lepovic, Chris Ebou og Lar Harto.

2012: Vuk Krivokapic spilte for Norge også da – sammen med Espen Fjærestyad, Marko Lepovic, Peter Midtvedt og Nikola Blatancic. Norge endte på 20.plass av 22 lag.

En tanke om “Vi hater I og J

  1. Lyjke til og bra prestasjon så langt. Men det med manglende kamptrening. Kan da ikke være en uoverkommelig oppgave å skrape sammen x antall BLNO spillere i Osloområdet som kunne ha matchet laget? Litt er bedre enn intet………

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s