pauliord

Konkurransen vi ikke trenger

7 kommentarer

Jeg skjønner ikke stort.

Jeg har for eksempel aldri skjønt hvorfor basketball ikke er blitt en større og viktigere sport i Norge. Det jobber jeg fortsatt med å forstå.

Og akkurat nå skjønner jeg ikke hvorfor det ikke skal være mulig å hegne om noen av institusjonene vi tross alt har.

Noen mener det er for lite aktivitet i basketball-Norge mens enkelte sikkert kan finne på å hevde at det er for mye også.  Sikkert er det i hvert fall at det har vært vanskelig å finne en suksess-formel; en hemmelig oppskrift på hvordan man skal få alle til å ha lyst til å være med.  Men vi er mange som prøver.

Den Store Trenerhelgen ble nettopp arrangert for femte gang, og bekreftet igjen at arrangementet har befestet sin posisjon som den viktigste møteplassen for trenere i Norge.

Hansa Cup har hatt mange navn, men har alltid vært den dominerende norske turneringen på vårparten  – i tøff konkurranse med turneringer i utlandet.  NM-status for yngre årsklasser har vært fortjent og viktig for arrangørene.

Basketskolen er klassikeren over alle.  I snart 35 år har spillere og trenere satt hverandre stevne på det blide Sørlandet.  Vennskap knyttes, relasjoner bygges, skills læres og inspirasjonen er uvurderlig.

Bærum Open er forlengelsen av tradisjonsrike Rykkinn Cup, og det åpenbare valget for yngre lag ved sesongstart. Bærum Basket har møysommelig bygget turneringen fra å være en enkel affære med få påmeldte lag til en massemønstring som får mange gode tilbakemeldinger; tilbakemeldinger vi tar på alvor for å bli enda bedre.

Disse fire arrangementene har klart å få fotfeste, og et omdømme som er med på å bygge kontinuitet og forutsigbarhet.  Og for en idrett der aktive deltager er en knapphetsressurs burde det være i alles interesse at i hvert fall disse fire sikres livets rett og gode arbeidsforhold.

Derfor blir det også idiotisk når NBBF velger å legge nyvinningen «Scania Cup-kvalifisering» til samme helg som Bærum Open.  Og like lite musikalsk lyder det i mine ører når Talentcampen i Bergen nok en gang kliner seg så tett opptil Basketskolen at det for mange blir uaktuelt å bli med på begge.  Jeg skrev om dette i fjor sommer og behøver ikke gjenta argumentasjonen.

Jeg er helt sikker på at Elite Basketball Camp er et strålende tiltak, men jeg er også helt sikker på at jeg ikke fatter hvorfor de må legge seg oppå Basketskolen. Dem om det.

Akkurat nå er jeg mer opptatt av det som handler om Bærum Open.  Fordi jeg har forøkt å bidra til at det skal bli et kvalitetsarrangement som stadig flere ønsker å være en del av.  Fordi vi bruker massevis av tid og krefter på å få det til å henge i hop.

Og så kommer altså forbundet med Scania Cup-kvalifisering.  Der skal de fire antatt beste lagene i alle de mest attraktive årsklassene inviteres til å bli med på en kappestrid om hvilke lag som bør inviteres til Scania Cup, vårens største og viktigste og mest prestisjefylte turnering for yngre lag.

Forbundet vil plukke vekk de beste lagene fra Bærum Open, og mener at vi får klare oss med lagene som blir igjen. Andre arrangører skal kunne søke om å arrangere dette parallellt med Bærum Open.

Jeg har veldig vondt for å se at dette er smart.  Jeg evner overhodet ikke å se hvordan dette skal kunne generere mer aktivitet, som jo er NBBFs store prosjekt. Jeg synes faktisk bare det er dumt, helt unødvendig og ganske provoserende.

Vi har tilbudt oss å tillempe spilletid og -regler slik at Bærum Open også vil kunne fungere som kvalifiseringsturnering for Scania Cup.  Men foreløpig har vi altså ikke fått napp på denne invitten.

For meg koker det ned til at man risikerer å ødelegge en norsk turnering for å finne ut hvem man bør sende til en svensk turnering. Snodig måte å generere aktivitet på.

Arrangørene av Elite Basketball Camp i Bergen vil påberope seg «ikke samme målgruppe», «ikke samme tidspunkt», «flere vil være med begge steder», «unikt tilbud til eliten» osv., osv.  Kanskje det.  Men det blir ikke bedre av den grunn.

I fjor skrev Fredrik Hannestad dette om konkurransen:

«…hvordan ser framtiden ut for norsk basket – hvis man skal beskytte velfungerende institusjoner mot sunn og skjerpende konkurranse – med begrunnelse om at de ikke må røres men må bevares som de er? Hvis Basketskolen er så god som du beskriver – hvorfor da frykte konkurransen fra en nykomling fra Bergen?»

Slike argumenter kan man kanskje anvende på svært sterke aktører og monopoler.  Men Basketskolen er jo ikke akkurat Vinmonopolet, og neppe i samme klasse som SAS, ICA-gruppen og andre som har måttet tåle konkurranse.

Og så lurer noen på hvorfor basketball ikke blir større i Norge..?

 

 

 

 

7 tanker om “Konkurransen vi ikke trenger

 1. Hei, Pål. Takk for interessant innlegg. Men som en av initiativtakerne til Elite Basketball Camp kan jeg ikke la deg få publisere såpass vridde påstander uimotsagt. Selvsagt er det slik at ulike camper for ulike målgrupper er en styrke for norsk basketsport. La oss legge den diskusjonen bak oss – og istedet diskutere hvorfor disse campene må gå samtidig. Du antyder nemlig at det er Elite Basketball Camp som er årsak til kollisjonen med Basketskolen. Der tar du feil, og jeg benytter denne anledningen til å komme med noen relevante opplysninger.

  23. september 2013 søkte vi NBBF om å få lov til å arrangere Elite Basketball Camp i Bergen. Dette ble gjort fordi vi svært gjerne ville unngå fjorårets uheldige kollisjon mellom Basketskolen og Elite Basketball Camp. Som kjent er ikke NBA-coachene tilgjengelig etter 31. juni, så vi har dessverre ikke mulighet til å gjennomføre vårt arrangement etter dette tidspunktet. Vi ønsket en prosess der vi gjorde alt vi kunne for å unngå kollisjon. Vi er nemlig helt enig i at det er uheldig for begge at campene gjennomføres samtidig. Vi er opptatt av å følge spillereglene i norsk basketsport og vil derfor søke om å gjennomføre arrangement.

  NBBF gjennomførte flere møter og epostutvekslinger med arrangørene for både Elite Basketball Camp og Basketskolen høsten 2013 i håp om å finne løsninger der disse arrangementene kunne unngå å gå samtidig – samt utvikle seg i retninger som ivaretok NBBFs interesser. Elite Basketball Camp hadde flere alternative løsninger, og vi var svært villige til å justere våre tidspunkter og konsepter – men tross alt innenfor det tidsvinduet det var mulig for oss å gjennomføre campen. Vi respekterer nemlig Basketskolen og alt det positive som den står for. Vi anerkjenner den verdien som dette tradisjonsrike arrangementet har. Men jeg reagerer på påstandene om at det er Elite Basketball Camp som tramper i salaten, her – og velger dårlige tidspunkter. Både vi og NBBF har jobbet knallhardt for å unngå kollisjon. Kanskje du, Pål, kan spørre arrangørene av Basketskolen hvor velvillige de var til å vurdere konsept og tidspunkt for sitt arrangement? Å argumentere med at man skal beskyttes fordi man har gjennomført den samme campen i 35 år, og dermed at man ikke ønsker alternative camper velkommen, høres slettes ikke bra ut.

  Jeg har tro på samarbeid. Jeg tror at samarbeid må til for å kunne løfte i flokk. Derfor var vi opptatt av å unngå kollisjon med Basketskolen. Derfor var det viktig å involvere NBBFs administrasjon. Derfor tok vi initiativ allerede i september i fjor for å få til en så god løsning som mulig. Derfor er det viktig at også Basketskolen samarbeider med dem rundt seg for å finne gode løsninger for norsk basketballsport.

  Og jeg kan like gjerne antyde med én gang at Elite Basketball Camp i 2015 ønsker å benytte datoene 22.-25. juni. Så kan man iallefall ikke argumentere med at noen var først ute.

  mvh

  Fredrik Hannestad

  • Hei Fredrik Hannestad!

   Basketskolen.no har vært arrangert i sommerferien i godt over 30 år og rett etter skoleslutt siden år 2000, med unntak av 2013 pga av jobbsituasjon.
   Det er helt ukjent for oss at NBBF har hatt flere møter og epostutvekslinger med oss i håp om å finne løsninger for å unngå at arrangementene går samtidig. Vi har heller ikke blitt kontaktet av deg i denne forbindelse, og kjenner heller ikke til at det er foreslått «flere alternative løsninger», og at dere har vært «svært villige til å justere våres (deres) tidspunkter og konsepter». Påstanden om at «Både vi og NBBF har jobbet knallhardt for å unngå kollisjon» er i beste fall en overdrivelse. Vi tviler på om NBBF vil gå god for denne påstanden, og det vil forundre oss om du med hånda på hjerte vil det i ettertid. I så fall synes vi det er veldig rart at du ikke en eneste gang har kontaktet oss, verken på telefon eller epost. Det er vel slik at spillere i hovedsak velger å delta på kun 1 nasjonal basketskole i samme tidsrom, så vi blir usikre på hva dere hadde ønsket av oss.

   vh
   Jan og Dag Leween Stien

 2. Elite Basketball Camp i Bergen er altså lagt til 20.-25. juni, Basketballskolen i Kragerø er lagt til 24.-27.06 for de yngste og 27.06.-01.07. for de eldste. Det er vel for å unnga slike kollisjoner at NBBF selv har valgt å legge sin talentcamp på Kongsberg 20.-25. juni. Sånn at det i hvertfall ikke skal bli kollisjoner….

 3. Hei, Jan og Dag
  Jeg bidrar gjerne til å presisere hva jeg mente i mitt første innlegg. I eposten fra Jan Leween Stien til Hanne Sogn 23. oktober 2013 klokken 15:47 begrunner du hvorfor Basketskolen ikke ønsker å endre på verken tidspunkt eller konsept. En måned tidligere hadde Elite Basketball Camp i vår søknad til NBBF blant annet skrevet:

  «Utfordring:
  Basketskolen.no har på sine nettsider antydet at de ønsker å arrangere pulje 1 i perioden 24.-27. juni (11-14 år) og pulje 2 i perioden 24. juni til 1. juli (14-20 år). Det betyr at det ligger an til at det for aldersgruppen 13 og 14 år vil være overlappende basketarrangementer. Vi ønsker svært gjerne å spille på lag med NBBF i våre tiltak og unngikk bevisst å legge vårt arrangement samtidig som Basketskolen.no i 2013.» og «Elite Basketball Camp ønsker så langt som mulig å unngå overlappende arrangementer.» Videre skrev vi at «Elite Basketball Camp har siden oppstarten i fjor vært opptatt av ikke å skape konkurranse mellom Basketskolen.no og vårt arrangement».

  Vi drøftet denne problemstillingen i søknaden vår, og fant det lite hensiktsmessig at to konkurrerende arrangementer skulle enes om en fordeling av gjennomføringstidspunkter. Det må være NBBFs oppgave å ta imot søknader fra arrangører, vurdere dette ut fra et helhetlig perspektiv, og deretter innvilge eller forkaste de tidspunktene som arrangørene legger opp til. I dette tilfelle gjennomførte NBBF en prosess med både Basketskolen og Elite Basketball Camp i et forsøk på å finne løsninger. For oss er det åpenbart at NBBF bør fylle en slik rolle. Det er årsaken til at vi ikke har tatt direkte kontakt med Basketskolen, men overlatt denne håndteringen til vårt felles organ, nemlig NBBF.

  På bakgrunn av dette er ikke formuleringene i vårt forrige innlegg noen overdrivelse.

  mvh

  Fredrik Hannestad

 4. Hei igjen Fredrik!
  Andre enn oss synes du fortsatt legger skylden på basketskolen.no for at det blir en kollisjon mellom 2 basketskoler. Det er opplagt at vi konkurrerer om de samme spillerne eller mener du utøvere vil reise på 2 basketskoler i juni/juli? Burde samarbeidet vært at vi flyttet vårt arrangement til en annen tid?

  Som nevnt har basketskolen.no arrangert camp for spillere i alderen 11-20 år siden 1980. Vi har svært gode tilbud for alle nivåer fra nybegynnere til landslagsspillere og det har vært utdannet hundrevis av trenere til norske klubber.

  Sportslig hilsen,
  Dag og Jan Leween Stien

  • Hei, Dag og Jan
   Jeg liker ikke å fordele skyld i denne saken, men jeg ble nok litt oppgitt og provosert over Pål Bergs krasse kritikk av oss som står bak Elite Basketball Camp. Han skriver at «….jeg ikke fatter hvorfor de må legge seg oppå Basketskolen. Dem om det.». Her legger han åpenbart skylden på oss for at kollisjon oppstår. Når faktum vitterlig er at vi har vært en drivkraft for å unngå kollisjon, så var dette en kritikk jeg måtte få tilbakevist. At forbundet i ettertid har valgt å legge Talentsamling på toppen av det hele, etter at forbundet flere måneder tidligere forsøkte å unngå kollisjon mellom Basketskolen og Elite Basketball Camp, er jo et diskusjonstema for seg.

   Men for å svare på spørsmålet ditt: Jeg mener ikke nødvendigvis at Basketskolen burde flytte tidspunktet, men jeg mener at Basketskolen burde vært mer åpen i prosessen med forbundet som forsøkte å få to ulike camper til å passe inn i Den Røde Tråden-konseptet og samtidig gjøre det mulig for spillere å delta på begge. Jeg har tro på dialog og forhandling. Det er ingen tvil om at Basketskolen har gode, lange og stolte tradisjoner, og dette skal man selvsagt ta vare på. Men jeg synes ikke at lange tradisjoner er noe godt argument for å unngå fornyelse.

   Situasjonen nå er at det har blitt en tøffere konkurranse mellom arrangementene i slutten av juni. Men jeg velger å se det slik at konkurranse bidrar til å skjerpe aktørene og det skaper bedre camper. Dersom konkurransen vedvarer, så vil norsk basketsport sitte igjen som vinnere.

   Mvh

   Fredrik Hannestad

 5. Hei Fredrik!
  At du er provosert over innlegget til Pål burde ikke gå utover oss, men du fortsetter å legge skylden på basketskolen. Jeg er ikke i nærheten av å forstå eller gjenkjenne det du skriver her:

  «Jeg mener ikke nødvendigvis at Basketskolen burde flytte tidspunktet, men jeg mener at Basketskolen burde vært mer åpen i prosessen med forbundet som forsøkte å få to ulike camper til å passe inn i Den Røde Tråden-konseptet og samtidig gjøre det mulig for spillere å delta på begge. Jeg har tro på dialog og forhandling».
  Åpen i prosessen med forbundet… «Den røde Tråden-konseptet» ???? Vi var på ingen måte vanskelige i møte med forbundet. Vi mente bare at det var uheldig i lille basketNorge å ha 2 nasjonale samlinger for spillere i samme aldersklasser og nivå.

  Jeg mener forøvrig at det ikke har noen hensikt å diskutere denne saken videre. Deltakere melder seg på den basketskolen de ønsker. LYKKE TIL FOR BEGGE basketskoler.

  Vh
  Jan Leween Stien

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s