pauliord

Mysteriet «Charles Janson»

4 kommentarer

Jeg undrer meg fortsatt over hvem som skjuler seg bak pseudonymet Charles Janson, og hvem som fôrer ham med så mye informasjon som bare et fåtall i basket-Norge kjenner til. I en kommentar til min blogg om «Det Norske Hus» har «Charles Janson» levert en tekst som har tre særtrekk:

– I sin iver etter å gå i rette med kritikken mot forbundets prosesser og avgjørelser kommer han i skade for å begå et par karakterdrap på veien. Skjønt, det er sannsynligvis gjennomtenkt og tilsiktet.

– «Charles Janson» har begått en tekst som er usedvanlig velformulert, og man kan ikke annet enn å akseptere at dette er bra saker sett fra en tekstforfatters ståsted.

– Men også: Han er usedvanlig velinformert. Han har såpass detaljert kunnskap og innsikt at det er mer enn påfallende.

Skjermbilde 2014-10-23 kl. 11.06.13

Dette bildet prydet FB-profilen til Charles Janson den korte tiden den fikk leve. Noen som kjenner denne karen?

Det blir ikke mindre besynderlig av at «Charles Janson» selvfølgelig ikke er Charles Janson. Han har sannsynligvis har opprettet en falsk Facebook-profil den dagen han offentliggjorde sine innspill, for så å slette FB-profilen og sin egen kommentar på FB-siden «Norsk Basket». På profilen var det ikke mye informasjon å hente, annet enn at han i løpet av et døgn klarte å få Terje Osland som FB-venn, og at han angivelig jobbet i «Direktoratet for Nødkommunikasjon». Der er det selvfølgelig ingen som har hørt om ham, og det er vel ment som en artig «finte». Hele denne saken handler jo på et vis om nødkommunikasjon den ene eller andre veien.

Men falsk eller ikke, «Charles Janson» har visst saker og ting nesten ingen har hatt kjennskap til, annet enn helt sentrale personer i styre og stell.

Han har visst at Per Tøien ble intervjuet av NRK forrige uke.   Det var det svært få som hadde kjennskap til. «Charles Janson» skriver:

«Når NRK nå har filmet et TV-innslag om saken, som er forespeilet en mulig visning på NRK-sporten, begynner det hele å bli ganske absurd og en ganske tydelig indikasjon på medieregi og spill i kulissene.»

Han har lagt ut sin kommentar kl. 12.50; tre timer etter at Per forlot NRK.

«Janson» skriver videre:

«Som NIF og NBBFs utvalgte kandidat til FIBAs høyeste trenerutdanning, biter Mathias Eckhoff uaffisert hånden som matet ham. Han viser en flerdimensjonert umusikalitet der han håner og raljerer mot NBBF fra FIBA-sponset USA-eksil i så svulstige og tåkete vendinger at det er en prøvelse å finne en sammenheng.»

Joda, Mathias har vært på studietur i Delaware, men det er ytterst få som har kjent til dette annet en helt sentrale personer i forbundet og noen av hans aller nærmeste. Jeg mener selv å være mer en gjennomsnittlig godt orientert om det meste i norsk basketball, men har aldri hørt om det. Før nå. Før «Charles Janson» omtaler studieturen som noe de fleste bør vite om.

 «Virker det ikke relativt umusikalsk at Tøien og Frey mottok 20 000 kr i støtte fra breddeklubben Kjelsås, for å dra på luksuriøst treningsopphold i Hellas med «eget» landslag i 2013?»

«Charles» vet også om dette som ikke har vært almen viten i basketballmiljøet (skjønt adjektivet «luksuriøst» er hans eget). I tillegg er han jo fascinerende oppdatert på deltakelser, resultater og plasseringer for yngre landslag i forbundet gjennom de siste årene.

Noe refleksjoner rundt dette:

– Hvorfor i all verden skulle noen velge å fremstå anonymt med synspunkter som dette? Det er ikke injurierende, det er kurante meninger og det hadde gitt mer substans og tyngde med et kjent fjes å henge det på. Nå fremstår det mer som anonym skittkasting. Kanskje er grunnen at vedkommende ikke vil avsløre sin egentlige bakgrunn, sitt egentlige tillitsverv, sitt egentlige arbeidssted eller sin egentlige tilknytning til norsk basketball. Er han eller hun journalist? Profesjonell kommunikasjonsrådgiver? Jurist kanskje?

– Jeg skriver mye, og tror jeg vet litt om hvordan man effektivt kommuniserer. «Charles» skriver godt – såpass bra at jeg bare kjenner en håndfull tilknyttet norsk basket som kunne begått dette. På samme måte som jeg vet hvem som kanskje har identiske meninger, men som helt opplagt IKKE kunne formulert dette.

– Og siden de faktiske opplysningene i Jansons kommentar er såpass detaljerte, er det fristende å tenke at det kan være et bestillingsverk. Noen har verket etter å få ut disse meningene men har ikke sett seg i stand til å formulere noe som ville kommunisert effektivt nok.

– Dersom forbundsansatte eller -tillitsvalgte hadde ønsket å komme på banen med noe i nærheten av «Charles Janson»s kommentarer kunne de selvfølgelig ikke ha gjort det ustraffet. Meningene og tonen i det han (hun?) har skrevet er såpass giftig at det hadde tatt seg dårlig ut.

Det påstås at forbundet har forsøkt å stoppe NRK-innslaget om denne saken. Hvis det er riktig, er det rimelig spesielt. Det hadde vært moro å få Charles Janson frem i lyset. Jeg vet hvor i Oslo han har sendt innlegget fra, men jeg vil vite mer!

4 tanker om “Mysteriet «Charles Janson»

  1. Kan det være Steven Swanson?
    http://cseweb.ucsd.edu/~swanson/

    • …men jeg tviler på at denne Steven Swanson har skrevet noe innlegg om norsk basketball, på norsk og med inngående detaljkunnskap. Han er nok et offer for identitetstyveri.

  2. Bare for å gjøre det helt klart. Jeg kjenner ikke til denne Charles Janson. Jeg ble bare litt nysgjerrig på hvem denne personen kunne være, og hvem som var venner med han. Så jeg sendte en venneforespørsel og noen timer senere ble den godtatt. Det jeg oppdaget da, var at jeg var eneste venn og forstod at dette måtte være en falsk profil. Og jeg er like nysgjerrig den dag i dag på hvem dette kan være. En ting er i vertfall helt klart. Han har skremmende god kjennskap til hva som skjer i det innerste rommet i NBBF.

  3. For oss på sidelinjen var iallfall Jansons innlegg strålende underholdning, og en kjærkommen redusering i ordkampen, der Berg/Tøien/Frey/Eckhoffs ultratunge og folkekjære lag hadde tatt en rask 36-4 ledelse etter første periode, takket være ensidig teppebombing av innlegg og støtteerklæringer i både sosiale media og andre kanaler. Innlegg som jeg, som har null peiling i saken, utelukkende kunne tyde og tolke som at Forbundet og de involverte i landslagsdrift var blitt rammet av akutt sinnssykdom, eller eventuelt at de har i løpet av våren og sommeren blitt samvittighetsløse skurker, uten moral, gangsyn og etikk. Eller at de rett og slett hadde blitt onde. Drevet av personlig hevnlyst. For noe annen rimelig forklaring klarte jeg ikke å lese ut av dette. Det var ca null av «på den ene siden» og «men på den andre siden». Janson, hvem han nå enn er, bidro iallfall med at en del uimotsagte ting ikke lenger var uimotsagte. En ting må iallfall være klinkende klart, uavhengig av denne saken: Hvis det er feil at 13-14-åringer som syns idretten de holder på med er helt topp, får mye og seriøs trening, er jeg redd det mange idretter i Norge og i verden som er fullstendig ute på bærtur.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s