pauliord

Fargepolitiet

Legg igjen en kommentar

Det er en uke igjen til julefreden senker seg. Det skal bli helt fint å komme litt unna basketball, og kanskje unngår vi å bli bedre kjent med omikron også. Jeg sitter her i tussmørket i Tromsø; de mørke dagene føles lenger enn shortsen til Stian Mjøs. 

750 kroner, takk!

Jeg filosoferer litt over de første fire månedene tilbake i eliteserien. Plusser og minuser. Oppturer og nedturer. Gode opplevelser og irritasjoner om hverandre. Det sportslige er én ting: Snart er vi det eneste laget som har slått Kongsberg og Ammerud to ganger. Samtidig er vi snart det eneste laget som aldri vinner i Bergen.

Vårt siste møte med gulvet i Tromsøhallen er det som plager meg aller mest nå: En tilsynelatende uskyldig landing ble til røket korsbånd og sesongslutt for vår kanskje viktigste spiller, Kevin. Ja, Tromsøhallen irriterer meg, men som man sier her i Tromsø: «Slik har det alltid vært».

Andre irritasjoner er mindre betydelige, men langt mer frustrerende – mest fordi det er prinsipprytteri av verste skuffe. Jeg kjenner virkelig på hvor meningsløst det føles når spillere må skifte compression shorts minuttet før kampstart: Feil farge. Når spillere må trekke compression shorts opp eller ned fordi den enten skal skjules eller vise bar hud.  Jeg vettasøren hva reglene egentlig sier – har mistet helt oversikten.  Jeg kjenner bare at følelsene tar helt av – før kampstart!! Det er jaggu godt gjort.

Dommerne er på hugget – de kan alle regler selv om de kanskje ikke alltid er like flinke til å anvende dem på spillet. Før kampen, derimot:

«Sorry, han kan ikke spille – sokkene må være hvite».

Hektisk aktivitet: Noen som har et par hvite sokker ekstra? Kan vi låne?

Om det er OK nå!?!

Nei, han må spille uten compression!

Nei, han har sokkene nedi skoene, de skal synes.

Så har også samtlige lag i Firi-ligaen to sett drakter, lyst og mørkt. I de offisielle spillereglene står det at hjemmelaget spiller i hvitt. I håndboken for Firi-ligaen står det at bortelaget spiller lyst/hvitt.  Det deles ut bøter for feil draktfarger over en lav sko (skoene kan forresten være i hvilken som helst farge).

Forbundet hevder at det er håndbokens tekst som skal etterleves – ikke de offisielle spillereglene. I håndboken heter det at
«Alle drakter som benyttes i en BLNO MENN kamp skal være utformet ihht. bestemmelsene i «Offisielle spilleregler for basketball».

Interessant at det i offisielle spilleregler snakkes om drakter i BLNO – en liga som ikke eksisterer lenger. Interessant også at ikke noen har sett det som fornuftig å ta inn en liten fotnote som forteller om unntaket for Firi-ligaen.

I håndboken står det at 
«Hjemmelaget spiller i sin hovedfarge/klubbfarge, mens bortelaget må justere sin draktfarge slik at den ikke er i konflikt med draktfargen til hjemmelaget».

Det står ingenting om hva konflikten eventuelt består i. Hvilke farger funker ikke, og hvilke farger er akseptable?

«For liten kontrast på streamingen», mener forbundet. Hvor står det? Hvem avgjør det? En dommer som er kledd i grått og som ser alt i svart/hvitt? En TV-titter med grå stær?

Jeg er usikker på om forbundet forstår hvor irriterende dette er.

Hvite sokker.
Lyse drakter.
Compression.

Dette er hva vi er opptatt av her på berget. Som en av toppspillerne formulerer det: «En bærebjelke i den norske basketballsatsingen».

Vi spilte mot Gimle i våre navy drakter søndag. Gimle spilte i rødt. Det gikk fint å se forskjell. Dommerne sa ikke noe. Ingen sinte TV-seere kommenterte at de ikke skjønte hvem som var hvem. Fargepolitiet mener annerledes. 750 kroner i bot.

Bærum spiller mot Centrum. Bot. 750 kroner.

Spillerne er pussig nok mer opptatt av andre ting – som for eksempel at kurvene på Apalløkka er så slappe i fjæringen at de sluker alt som sendes av gårde av skudd. Har noen tenkt seg muligheten av å sende en eller annen opp på en gardintrapp med skiftenøkkel og skrutrekker?

Ikke det, nei… 

Er det greit at hjemmelaget skrur fjæringen slakkere på sin kurv – for så å korrigere til den andre kurven i pausen? Det står ikke noe om det i spillereglene så det er kanskje OK.

Eller at lyset i hallen går fire ganger i løpet av en kamp i Tromsø – det kunne blitt en bot eller fire (betalt av Tromsø Kommune). For alt jeg vet har vi kanskje fått bot for det, men lyset var i hvert fall hvitt så lenge det funket.

Det skal bli fint med jul. Julenissen er rød når han kommer på hjemmebane, men må skifte til hvitt hvis du er gjestenisse hos naboen.

Husk det!

PS. Dersom «two shades of grey» antas å være et problem: Antall s/h-TVapparater i Norge er sannsynligvis mindre enn antall 3p-treff for Tromsø på en dårlig dag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s