pauliord

Psykologi og bakteppe før nr. 4

Legg igjen en kommentar

Dagen før dagen før dagen kan det være interessant å filosofere over hva semifinaleaktørene tenker, og hvordan de har forberedt seg til kamp. 

Når Fyllingen skal tilbake til Gimlehallen onsdag, er de i førersetet men det har sannsynligvis slått dem at de var heldige på hjemmebane.  Og de var dessuten ganske dårlige – i hvert fall var treffprosenten både herfra og derfra langt under pari.  8 av 28 treere er uvant for denne gjengen.  Så kan de ha tenkt at det var en dårlig dag på jobben, eller kan de kanskje ha registrert at Gimle har knekket en kode eller to.  Gimles forsvar i kamp to (68-100) og kamp tre (77-78) var som natt og dag, himmel og helvete (eller omvendt).

Så føler jeg at Lars Espe (Fyllingen) og Jørgen Odfjell (Gimle) ennå ikke har levert i særklasse.  Det går litt opp i opp. Ingen av dem har levert strålende. Ennå. 

Det jeg er helt sikker på er at Hallvard Staff kommer til å holde foten i ro på siste straffe. Og jeg er sikker på at Gimle denne gangen ikke har hatt behov for motiverende taler før kamp.  De må ha vært såpass “pissed” etter ettpoengstapet at de ikke trenger noen «Any Given Sunday»-tale fra Al Pacino (se filmen, den er kul!)

Jeg vil tro at Bærum føler seg nokså velsignet med å stå 2-1 etter tre kamper.  Jeg har vondt for å tro at samtlige i lyseblått har hatt troen på finaleplass fra start; kanskje heller ikke semifinaleplass.  Men så hadde heller ingen sett for seg at Kongsberg skulle være så rause at de kom til å gi bort to seire.  Gadd vite hva de snakket om i garderoben etter Marin Mornars straffebom i kamp 1, og etter den smått utrolige demonstrasjonen på hvordan IKKE å vinne kamper i kamp 3.  Var Tobias Rotegård klar over at det fortsatt var sekunder igjen å spille? Hvilken forsvarsstrategi ble lagt i timeouten før de siste 2,7 sekundene? Var det et sjokk at det ble Stian Mjøs som avsluttet?  Man skulle vært flue på veggen der, gitt. Kampene sett under ett skulle/kunne fint vært 3-0 til Miners, og ferdig med det. Kanskje det er Miners som trenger Al Pacino nå.

Bærum har på sin side hatt en busslast spillere i Scania Cup. Både Ullerns og Sandvikas unggutter fikk større problemer enn de hadde håpet.  Der har Bærums BLNO-spillere spilt henholdsvis 4 og 5 kamper over full tid, men jeg har liten tro på at de kommer slitne tilbake.  Derimot kan de ha lyst til å prestere bedre enn de viste i Södertälje.  

Bærum tåler et tap, Kongsberg avslutter sesongen med tap torsdag. Jeg har vondt for å tro at Miners kan underprestere i tre kamper på rad. Dette har vært en så kul semifinaleserie at det hadde vært rett og riktig og morsomt om Gimle vinner imorgen og Kongsberg torsdag. Vi har alle fortjent en avgjørende kamp 5 i begge serier.  Det har Gimle og Kongsberg også.

Så vil det overraske meg om ikke dommerne har snakket sammen etter kampene før påskehelgen. Diskusjonene har gått i ymse sosiale medier, til tider ganske friskt.  Folk som vanligvis er blant de heftigste kritikerne befinner seg plutselig på den andre siden, og forsvarer det de har sett.  Andre kan ikke forstå at det er mulig for dommerne å overse det helt opplagte. Akkurat det er ganske enkelt å forklare: Når jeg og andre interesserte har hatt anledning til å kjøre streamen i repeat mange, mange ganger klarer vi faktisk å se nyanser som vi ikke oppfatter når kampen går live. Dommerne skal fatte en avgjørelse på et tidels sekund.  Da kan det gå galt, og det er helt fair.  Så innvender mange at dommere må snakke sammen hvis noe er kontroversielt eller svært marginalt.  Det er jeg helt enig i, men det forutsetter jo også at dommerne selv mener det er close calls.

Alt avhenger av hvilke briller du ser med, og hvor du har hjertet ditt. Noen meninger var farget blå i Bergen, andre røde.  For egen del har jeg forsøkt å være en nøytral observatør, men klarer fortsatt ikke å være skråsikker på sluttsekundene i Fyllingen-Gimle.

Jeg er litt overrasket over at det ikke er mulig å se noen linje i hvordan håndtere utagerende spillere og coacher og tekniske fouls. Jeg tar høyde for at vi ikke kan høre det som blir sagt på streamen, men kroppsspråket avslører jo litt.  Er det trynefaktoren som avgjør? Er det OK å melde for noen, men ikke for andre?  

Det jeg i hvert fall er drittlei, er at dommere gir advarsel for å sabotere spillet med ballberøring etter scoring. Om du har spilt basketball i mer enn noen måneder vet du inderlig godt at det ikke er lov.  Kanskje står det i en eller annen regeltolkning at det skal gis advarsel først.  Hvorfor?  Har ingen peiling.

Legg igjen en kommentar