pauliord

NBA og BLNO og bøter og litt til

1 kommentar

NBA er et artig prosjekt, og ganske mange, vil jeg tro, kommer til å trekke et lettelsens sukk 1. februar 2014.  Da takker David Stern for seg; mannen som mer enn de fleste har satt sitt preg på ligaen.

NBA Commissioner David Stern Announces RetirementStern har styrt NBA med jernhånd i snart 30 år; han er ansvarlig for mange kontroversielle avgjørelser og standpunkter, men har også mye av æren for at NBA i dag er et suksessprodukt. Du kødder ikke ustraffet med David Stern, det tror jeg de fleste har skjønt.

San Antonio Spurs valgte å benke fire sentrale spillere da de var på besøk i Miami her forleden.  Det likte Stern (NBA) dårlig og klasket til med en bot på $250 000 dollar. Lurer pI ern liga som er så på felgen som BLNI i realiteten er nå kan det kanskje være nyttig å stramme innornuftige spprsmål.  Det gikå  hva han hadde sagt om BLNO-lag som drar til Tromsø med 8 spillere…

For noen dager siden ble Reggie Evans den første NBA-spilleren som ble bøtlagt for flopping.  Han ble $5000 fattigere, og risikerer bøter opp til $30 000 hvis han skulle finne på å forsøke seg på lureri fire ganger til. I sesongen 2005/06 innførte NBA dress code for spillerne; David Stern dikterte i realiteten hvordan spillerne skulle kle seg og te seg utenfor banen, eller på benken dersom de ikke skulle spille.

«Now, it’s a much more casual approach. But our referees are always attired a certain way based upon their job description when they come into the building. Our coaches are attired a certain way when they come on the court. We decided that it was time (for the players).» Sa Stern.  Og også:

«We’re not going to be crazy. We just want our players to dress up. What we came up with is a dress code that even Mark Cuban could comply with – if he wanted to» med dårlig skjult adresse til den noe spesielle Mavericks-eieren.

Hvis du er interessert kan du jo titte litt på listen over bøter i NBA her.

Der kan du for eksempel lese om Kevin Garnett som fikk $25 000 i bot for ikke å ha møtte opp på pressekonferanse etter finaletapet i sommer.

Det får meg til å minnes de «gode, gamle dagene» i BLNO der vi var forpliktet til å stille oss til rådighet for pressen etter kampene. Det var som regel litt selsomme forestillinger der unge og uerfarne journalister forsøksvis stilte fornuftige spørsmål.  Det gikk dårlig, men jeg stilte plikyskyldigst opp. Det var nok David Swan som var hjernen bak pressekonferansene; som han var mannen bak mye av det som skjedde på tidlig 2000-tall. Han er forresten av av svært få som er bøtlagt for litt i overkant heftige utsagn mot dommere (nei, jeg har aldri fått bot..!)

I en liga som er så på felgen som BLNO i realiteten er nå, kan det kanskje være nyttig å stramme inn, og sørge for at klubbene i hvert fall innfrir et minimum av krav til drift, vedlikehold, arrangementer  og informasjon.

I sin tid eksisterte det en smørbrødliste over hva som skal bøtlegges i BLNO; nå er den vel behendig lagt i arkivskuffen der den ligger helt bakerst et sted.  Noen av disse er det all mulig grunn til å børste støvet av nå; ikke minst fordi det ikke koster så innmari mye å få til dette.

Det bør være bøter for…

… mangler ved spilledrakter og oppvarmingsantrekk.  Noe av det som fremvises på banene er såpass ille at det kvalifiserer til betinget fengsel.

…manglende kampprogram, og kampprogram der samtlige spillere er oppført med feil nummer.

…manglende omtale av kampene før og etter, på hjemmeside eller sosiale medier: Det skal virkelig ikke mye til å publisere noen linjer om laget, og tilsvarende enkelt er det å skrive kampreferater.  Man MÅ ikke forsøke å bli en ny Ibsen som noen har gjort med vekslende hell, men det er uansett greit å lese fakta et sted som vet at Espen Stien IKKE er viktig for Gimle.

…ikke levert opptak til gjestende lag.  I dag er det ikke noe krav om å filme kampene; det er hårreisende.

…klubber som ikke klarer å publisere minst én nyhet på hjemmeside eller sosiale medier i løpet av en uke.

For meg er det ikke avgjørende viktig at spillere i sivil møter til kamp i identiske boblejakker, eller staselige hoodies.  Men produktet som forsøksvis selges på banen må være på stell.  Og om de nye shooting shirtene ennå ikke er levert av Soul Sport fordi de sitter fast i transit et eller annet sted sør for Ekvator, så får dere gå til Dressmann og kjøpe 12 like T-shirts som en midlertidig løsning. Om det ikke finnes noen forfattere eller journalister i klubbledelsen får dere skrive sjæl, og om det fremstår som en litt traurig skolestil så får det heller være.  Poenget er at vi må informere kontinuerlig, og la andre få vite hva vi holder på med.

Det bør ikke være bøter for…

…flopping.  Selv om jeg hater det, og selv om jeg sterkt misliker spillere som spekulativt og kynisk skriker på seg fouls tviler jeg på om vi har en dommerstand som er i stand til å håndtere dette.  Det får holde med en og annen T.

…«underbenklær» i en avvikende farge; la spillerne få ha på seg det de selv føler å ha behov for.  Har noen forsøkt å få tak i tights i Bærums lyseblå farge?  Eller Frøyas farger (heldigvis har ingen designere eller produsenter i hele verden funnet det regningssvarende å produsere sånne saker i sennepsgult)

…sokker og tannbeskyttere som ikke matcher draktene.  Den latterlige kommisæren fra FIBA i sommerens U18-EM var dessverre uforglemmelig; jeg klarer ikke lav ære å irritere meg over ham.

BLNO lever videre, med eller uten oppemerksomhet.  Men mye av det som skjer påbanene rundst om er faktisk spennende og bra nok til at vi fortjener bedre enn 25 tilskuere og null omtale.  Men vi må ta tak i oss selv først.

 

 

 

 

En tanke om “NBA og BLNO og bøter og litt til

  1. Mulig du skulle vært bøtelagt for ting du har gjort på sidelinjen, men til nå har du sluppet unna. Ser jo ut til at du har roet deg litt med årene også, så du klarer nok å styre unna.
    En annen ting, teknisk feil har du nok pådratt deg/laget.

    Jeg var tilskuer under den intense kampen mellom Asker og Bærum sist lørdag. Tror nok at det var riktig at Rodney Hawthorne fikk teknisk for sin opptreden på sidelinjen. Men når dommerne ilegger han og Asker denne feilen er det jo litt rart å sitte å se på at Matias Eckhof nærmes får holde på med sitt, fakter og ord, fra sidelinjen, uten at dommerne reagerer. Teknisk feil skal ilegges når reglene brytes, men da må det være slutt på at enkelte i norsk basket har slik status at de faktisk slipper unna med ting som andre blir dømt for.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s