pauliord

Slik går det – del II

Legg igjen en kommentar

Vi skriver onsdag 13. mars.  Fire BLNO-lag har fire dager igjen før de møtes i Final Four.  Fire dager som skal brukes til å repetere, finpusse og forberede.  Jeg tror ikke det er noen gitt å kunne tippe utfallet av helgens oppgjør med særlig overbevisning og skråsikkerhet.  Men det går an å stikke hodet fram og mene noe om lagene, spillerne og sjansene.

De eneste finaleoppgjørene vi ikke kan få er naturlig nok Bærum-Centrum og Tromsø-Frøya ettersom dette er semifinalene.  Men absolutt alle andre kombinasjoner av lag er mulige og ikke minst mer eller mindre sannsynlige. Jeg innbiller meg at det for Frøya har spilt liten rolle hvilket lag de møter.  De mener seg nok i stand til å takle det aller meste, de surfer på en medgangsbølge, og har vist stigende form etter hvert som stadig flere spillere har meldt seg på.  Denne sesongen har intet mindre enn 20 spillere fått minutter for laget som fortsatt er norgesmester, og rutinen er det i hvert fall ikke noe å si på. Frøya fremstår som det mest robuste laget i Final Four, og da tenker jeg size og tyngde.  Det skal dog tas med i regnestykket at det også er laget med flest skrøpelige kroppsdeler.

Jeg tipper også at om Tromsø hadde kunnet plukke fra øverste hylle av motstandere, hadde de valgt alt annet enn Frøya.  For meg ser semifinalen ut som Tromsø potensielle mareritt, og om de kommer seg videre derfra blir finalen en langt enklere affære å håndtere.

Bærum kunne vanskelig fått en bedre match i semifinalen enn Centrum, men samtidig vet de at Centrum er av det uforutsigbare slaget:  Møter de en Mustafa Mahnin i toppform; har han dagen, er det mulig å nekte ham det han ønsker?  Alle andre spillere synes enklere å håndtere.  Og dermed er også mye sagt om Centrum:  Nøkkelen er Mustafa, mens absolutt alle de fire andre starterne kan ta over kamper om det passer slik.

Statistikken fra årets BLNO forteller hvem som spiller mest og hvem som har startet oftest.  Basert på disse tallene er det mulig å vurdere de fem første, benken og coachene for hvert lag på en skala fra 1 til 10:

Tromsø

De fem første – 8 poeng:

Gary Wallace

Jonathan Jones

Galin Mihaylov

Hani Issalhi

Nikolas Phillip

For meg er fortsatt Gary Wallace den helt sentral spilleren for Tromsø, og den som har imponert meg mest denne sesongen.  Jonathan Jones er nok mer «on-and-off», og da jeg sa til Kenneth Webb tidligere i år at han umulig kan være misfornøyd med en kar som drar ned så mange returer, så repliserte han tørt at han burde klart langt flere. Tromsøs førstefemmer mangler størrelse.

Fra benken – 5 poeng:

La oss være ærlige nok til å å innrømme at benken er relativt tynn, men samtidig har enkeltspillere hatt overraskende gode innhopp.  Men om for eksempel en spiller som Adam Finstad skulle få lov til å senke fire-fem 3-poengere i en Final Four-turnering vil det si mer om motstanderens fokus enn Adams prestasjon.

Coach – 9 poeng:

Kenneth Webb har det viktigste, nemlig autoritet og respekt i spillergruppa. Hvorvidt det er Kenneth som eller sentrale spillere som skal ha mest av æren for seriemesteskapet er jeg litt usikker på, og denne helgen har han muligheten til å bevise en 9’er med smarte taktiske grep når det røyner på.

Centrum

De fem første – 8 poeng:

Marko Lepovic

Mustafa Mahnin

Thomas Ble

Frank Nyborg

Christian Hinsch

Da jeg for en stund siden kåret de beste norske guardene fikk Centrum med seg tre spillere på topp 5-listen.  Og den vurderingne står jeg på fortsatt selv om nok Stian Mjøs har tvunget seg inn i toppen etter returen fra Danmark.  Centrum har udiskutable kvaliteter, men de har også udiskutable mangler på size.  Med mindre Ronny Karlsen selv velger å legge bort dressen og finne frem drakten.

Fra benken – 5 poeng:

Jeg har litt større problemer med å drysse superlativer over benken til Centrum. Jeg aner ikke om Mads Austgulen blir å finne i Tromsø – det vil i så fall hjelpe, men forøvrig er det neppe mange fra benken som kan vinne kamper for dem.

Coach – 7 poeng:

Ronny Karlsen er neppe noen dårlig coach; han vet det meste som bør vites.  Men om han klarer å holde hodet kaldt nok og gjøre de riktige vurderingene når det virkelig er viktig – se det gjenstår å se.

Bærum

De fem første –8 poeng:

Ryan Ferranti

Stian Mjøs

Phillipp Holm

Lionel Green

Lars M Harto

Ingen kan ta fra Stian Mjøs at han er den mest sentrale spilleren for sitt lag denne helgen. Ingen kan på samme måte finne frem de spektakulære avslutningene 10 sekunder før slutt som ham, og det er neppe tilfeldig at Bærum vinner de jevne kampene.  Phillipp Holm er en rutinert liten rakker, Lionel Green produserer poeng uten at det egentlig merkes, og Ryan Ferranti har vist stigende form.  Men, som for de andre lagene – størrelse er mangelvare, og Bærum velger å spille smått.

Fra benken – 6 poeng:

Litt mer å hente her enn for mange andre lag:  Ramme Haag er en bonus, Bjørnar Andreassen leverer akkurat det han skal, Anders Fjærestad er mer komfortabel enn før jul og ryktene vil også ha det til at Torgrim Sommerfeldt kan dukke opp i Tromsø. Benken kan være den beste i dette sluttspillet.

Coach – 9 poeng:

Mathias Eckhoff tenker basketball bedre enn de fleste, og er naturlig nok  arkitekten når Bærum vinner de jevne kampene.  Klarer han en turnering uten å surne har Bærum den beste tenketanken i duoen Eckhoff-Mjøs.

Frøya

De fem første – 8 poeng:

Reno Silavs

Edmunds Gabrans

Hamad Mostafa

Peter Bullock

Alain Nzeymana

Peter Bullock har spilt samtlige 40 minutter i de to siste kampene for Frøya.  Det er lett å forstå, for han er bokstavelig talt den store forskjellen på Frøya og de andre lagene.  Vi vet hva Silavs og Gabrans står for, mens Hamad Mostafa er den egentlige jokeren i dette spillet:  Smart, trygg og fornuftig og en spiller coacher elsker å ha på banen.

Fra benken – 6 poeng:

Jeg har ingen peiling på hvem Frøya reiser til Tromø med; her kan det dukke opp spillere som troll av eske.  Kanskje er det litt raust , eller kjipt, å gi en 6’er uten å vite helt hvem.

Coach – 9 poeng:

Om det virkelig er noen som vet hva avgjørende kamper i norsk basketball handler om, så er det Ron Billingslea.  Han elsker disse anledningene, og han lever for å outsmarte de andre lagene og coachene.

Og om du regner sammen poengene finner du at finalen skal spilles mellom Bærum og Frøya, men fullt så enkelt er det nok ikke.  Kanskje har du noen synspunkter, favoritter eller vurderinger du ønsker å dele med andre..? Hvor er jeg helt på jordet – og hvor har jeg eventuelt rett? Her er det fritt fram! Og her kan du i hvert fall stemme på din favoritt:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s