pauliord

Overgangs-surret

7 kommentarer

Askers styreleder Fredrik Messel har mye på hjertet. Så mye at han har sendt brev til alle klubbene i BLNO og Kvinneligaen der han informerer om at Asker er på jakt etter samtlige elitespillere i Norge. I tillegg har han formidlet en slags bruksanvisning på hvordan man bør forholde seg ved overgang mellom to klubber. Brukermanualen kan jeg like; det første brevet burde han spart seg. Det har han sendt utelukkende fordi han er provosert, og for å provosere.

Sesongstarten i fjor ble trøblete både for Ammerud og Asker, og foruten kampene på parketten foregikk en minst like intens kamp om Elias Westerlund; svensken som ville ut av Ammerud og inn i Asker.  Jeg vet ikke nok om detaljene i saken til å kunne felle noen dom over dette – annet enn å fastslå at ingen av klubbene hadde glede av krangelen.

Uenigheten har satt såpass dype spor at Fredrik Messel velger å blåse liv i glørne, nesten et år senere.  Anledningen er sannsynligvis NBBFs Miniting på Gardermoen i morgen der eliteklubbene møtes tidlig for å diskutere sesongen som kommer.  Det er satt av drøyt to og en halv time til saker som angår oss alle, og personlig håper jeg alle ser at «Messel-saken» er såpass uinteressant og irrelevant på dette møtet at vi kan konsentrere oss om det som virkelig er viktig: Hvordan får vi til to sportslig forsvarlige og arrangementsmessig interessante ligaer.

Overgangsproblematikken er uinteressant av mange årsaker; ikke minst det faktum at Minitinget ikke har beslutningsmyndighet.  Det betyr altså at vi er «stuck» med overgangsreglene slik de foreligger inntil neste ordinære Forbundsting.  Kortversjonen er at overgang for en spiller som ikke er bundet av kontrakt er kurant før 30. juni.  Etter denne datoen kan gammel klubb velge å sette seg på bakbeina, og også sette en prislapp på en eventuell overgang. Dette er ikke minst for å sikre forutsigbarhet for klubbene – på et eller annet tidspunkt må det altså være mulig for en klubb og en coach å vite hvilke spillere de rår over.

For å være ærlig synes jeg forresten det er helt greit at det betales en godtgjørelse til gammel klubb når en spiller ønsker å søke seg bort, og egentlig uansett om spilleren velger å gå før eller etter 30. juni.

Da Christer Elgmork valgte å gå til dansk basket for noen år siden, og da Stian Mjøs valgte samme liga for et år siden, ville det vært helt riktig om det ramlet noen danske kroner inn på kontoen til Bærum Basket.  I en slags erkjennelse av at det er nettopp miljøet rundt Sandvika og Bærum som har gjort dem til det de er i dag. Alle skjønner nok at klubbenes økonomi er såpass presset at vi ikke kan kaste oss på en overgangskarusell med idiotiske summer.  Men 10 000 kroner her og 20 000 kroner der hadde vært en vakker og helt riktig gest.

Inntil videre får vi leve med degt reglementet og de rutinene vi tross alt har. Så kan vi jo håpe at Fredrik Messel tar ordet ved møtestart i morgen tidlig der han beklager at han har hisset på seg de andre klubbene, men hvor han samtidig lover at Asker vli komme tilbake med gjennomtenkte forslag på Forbundstinget om et år.  Så kan vi heller diskutere det som opptar oss alle; hvordan sesongen 2013/14 skal bli enda mye bedre enn den vi nettopp har avsluttet.

 

P.S.

Her er NBBFs kjøreregler for kontakt mellom klubber:

– Kommer det en «fremmed» spiller på trening i klubben skal «gammel» klubb varsles umiddelbart (til offisiell mailadresse/telefonisk) selv om spilleren kommer på eget initiativ.

– Har man som klubb planer om å kontakte en spiller må «gammel» klubb varsles før man inviterer spilleren til trening eller samtale.

– Ved varsling til «gammel» klubb skal spiller(e) som ønskes kontaktet oppgis spesielt.

– Generelle varsler om at man forbeholder seg muligheten til å kontakt alle spillere på et lag regnes ikke som godkjent varsling.

 

7 tanker om “Overgangs-surret

 1. Kjære Pål,
  Jeg er relativt overrasket over at du vier et helt blogg-innlegg til noe du anser som uinteressant. Nå kan jeg berolige deg. Utsendelsen har ingen sammenheng med Minitinget, og vi har ikke til hensikt å ta en diskusjon om dette på Minitinget. Nå skal vi ikke vike om noen ønsker å diskutere det, men vi er enig med deg at Minitinget har atskillig viktigere ting å diskutere!

  Ja, vi er provosert, men hensikten er ikke å provosere. Vi noterer oss at enkelte gir blaffen i varsling, og vår motreaksjon har vært å varsle alle, og å informere spillerne om fristen 30.6. Du har tydeligvis ikke lest vårt brev spesielt godt. Vi har ikke varslet at vi skal snakke med samtlige elitespillere i Norge. Vi har tatt en realitetsgjennomgang og du vil da se at det er mange på årets lag vi ikke har listet opp!

  I Asker er vi enig med deg om at et klubb som har fostret og utviklet en spiller bør få en kompensasjon når de går til en annen klubb. Derfor støttet vi Ammeruds forslag om dette på Forbundstinget ifjor! Men forslaget falt. Det ble ikke vedtatt! Vi har såpass respekt for vedtak fattet av Forbundstinget at vi mener disse må følges! Derfor ble vi provosert av saken ifjor høst, og at forbundet lot det skje var svært skuffende! Vi har intet ønske om å diskutere denne saken på Minitinget, men vi er selvfølgelig forberedt dersom andre tar det opp!

  Avslutningsvis må jeg få informere om at flere Bærumsspillere trente med våre spillere på onsdag kveld! Jeg må innrømme at jeg trodde de bare var der for å trene sammen med våre nå som sesongen var over og importspillere har reist hjem! Det skjedde også i juleferien og sist sommer. Nå kom de vel på eget initativ, men jeg skal umiddelbart få sørget for varsling til deres epostkasse!

 2. Kjære Fredrik

  Det stemmer ikke helt det du skriver her. Vedr varsling til Ullern basket skriver du følgende
  ‘ For ordens skyld vil vi informere om at vi sannsynligvis vil kontakt NEDESTÅENDE spillere i løpet av av de neste månedene’
  og så legger du ved en liste med hele 14 st Ullern spillere. Riktig nok var ikke alle , 3 spillere bl.a Kristine og Ingvild manglet på listen din.

  • Hei, Ullern er nok den klubben som har flest spillere som vi vurderer å snakke med, men heller ikke her samtlige!

   • 14 men ikke samtlige, Ullern spillere. Det er vel samtlige, minus oss gamlinger som er født på 70-tallet, kanskje? Like greit kanskje, men hvis dere først skal snakke med 14 fra Ullern ville jeg tatt med Kristine som kanskje var beste norske spiller i KL i fjor, om ikke annet enn bare for å anerkjenne det.

    Ingvild

    • Kristine og Ingvild er flotte spillere, men vi bygger lag for fremtiden og da var det vår vurdering at de neppe ville være aktuelle for oss! Vi ønsker Christina og Julie lykke til i statene, men håper de vil vurdere oss når de returnerer.
     Nå kommer vi nok ikke til å snakke med alle vi har varslet om. I utgangspunktet skal vi ikke rekruttere mer enn 4-5 nye spillere til vårt KL-lag. Vi har varslet om vesentlig fler fordi vi er forberedt på at mange vil trives med utfordringene der de er. Nå kan jo spillere også ta kontakt med Asker direkte og det kan også redusere vårt behov for å kontakte så mange! Vi søker ambisiøse spillere, gjerne høye som har lyst til å vinne og har et perspektiv utover ett år.

   • Da skal jeg hjelpe deg med saken slik at du ikke kaster bort din veridfulle tid.
    Christine Muren og Julie McCarthy må du dra til USA for å snakke med, sjansene for de skal foretrekke Asker fremfor college basket er lite sansynling men du kan prøve.
    Karoline Fadnes drar til Ungern
    Da har du 11 igjen……..

 3. Poenget mitt, Fredrik, er at det kanskje er litt spesielt å melde at man vil ta kontakt med samtlige aktive spillere på et lag unntatt de to som har vært svært tydelige på at de ikke har tenkt til å spille lengre. Hadde Ullern meldt at de ikke har planer for fremtiden, så hadde jo det vært en helt annen problemstilling. Men, for alt jeg vet har dere kanskje forespurt styret i Ullern om dette først.
  Det er jo fullt mulig at det er spillere i Ullern
  som heller ønsker seg til Asker til neste sesong, men det er jo også en helt annen sak.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s