pauliord

Ikke kødd med Basketskolen!

2 kommentarer

Jeg burde vært på basketskolen i år.  Jeg skulle vært på Basketskolen, men i år er det ikke behov for så mange instruktører som tidligere.  Hvorfor?  Jo, fordi antall deltagere ikke er så mange som i fjor.  Og året før, og året før det.

Og da snakker vi ikke om et tilfeldig dip, vi snakker ikke om avvik på noen titalls utøvere.  Antall deltagere på Basketskolen er plutselig mer enn halvert siden 2012.  Det er dramatisk, og det er synd men det er sannsynligvis nokså enkelt å finne forklaringen.

For n’te gang skriver jeg dette:  Basketball er en liten idrett i Norge, og vi har ikke rukket å få veldig mange tradisjoner og institusjoner.  Men noen har vi:

Med litt ulike navn har Hansa Cup i Bergen bokstavelig talt vært på banen i mange år.  Den Store Trenerhelgen har en kort historie, men er i ferd med å få skikkelig fotfeste.  Bærum Open (tidligere Rykkinn Cup) har lenge vært er fast holdepunkt for yngre lag ved sesongstart.  Veteran-NM ser ut til å kunne bli en tradisjon.

Men viktigst av alle arrangementer, tradisjoner og institusjoner er Basketskolen. Ingen over, ingen ved siden.

Vi er mange som har undret oss over hvordan og hvorfor Jan og Dag (Stien) hvert eneste år siden 1980 har brukt altfor store deler av livet sitt på å arrangere sommerens vakreste basketeventyr.  Og etter hvert er vi veldig mange som har vært der som instruktører, og det er enda mange flere som har vært der som spillere.  Det morsomste er kanskje at mange kommer igjen, år etter år.  Men altså ikke i 2013.

Den mest nærliggende forklaringen finner vi i Bergen.  Nyskapningen Elite Basketball Camp med Hop som teknisk arrangør inviterer bortimot 100 deltagere til det de selv omtaler som «eliteundervisning overfor norske, ambisiøse basket-talenter».  Frontet av blant andre Greg Minor som angivelig er Slam Dunk-ekspert, skal altså norske håpefulle lære basketball av de beste.  Elite Basketball Camp har lagt arrangementet sitt til dagene før startskuddet går for Basketskolen i Tønsberg (29.juni).  Det er ikke veldig vanskelig å tenke seg at deltagerne har måttet foreta et valg, og at mange av de 96 deltagerne i Bergen har valgt bort Basketskolen i år.  For alt jeg vet, kan det vise seg å være et godt valg – vel å merke dersom amerikanerne i Bergen viser seg å være så dyktige pedagoger som lovet.

Selv sier arrangørene: «Elite Basketball Camp er … ikke i konkurranse med … Basketskolen(Tønsberg) som er et breddearrangement».  Mon det.

Selvfølgelig er de i konkurranse med Basketskolen.  Og selvfølgelig har de rappet deltagere som ellers ville dratt til Tønsberg.

Jeg skjønner at det er kulere med forhenværende NBA-spillere enn nåværende BLNO-spillere.  Jeg forstår at «slam dunk champion fra NBA» klinger bedre enn «flink skytter fra BLNO». Men hvis noen mener Wang Team på Basketskolen ikke er et spisset treningstlbud har de kanskje ikke vært der.

Arrangøren i Bergen sier at de har «ingen økonomiske ambisjoner».  Det betyr vel i så fall at det koster sånn cirka 280 000 kroner å gjennomføre campen.  Det er lov til å tvile på det, på samme måte som det er en helt ærlig sak å ville tjene penger på arrangementer som dette.

Mitt poeng er at institusjonene i norsk basketball er få, altfor få.  Og vi som holder på med basketball i Norge er også så få at det er viktig å hegne om det vi har.  Jeg har selv mange ganger tenkt tanken på å arrangere et alternativ til Basketskolen.  Kanskje et litt annet format ogen litt annen målgruppe.  Men jeg har latt det være av respekt for veteranene.  Og om jeg skulle gjort det ville jeg selvfølgelig ikke valgt starten av sommerferien.

På samme måte ville det være både dumt og ufint å legge seg oppå Hansa Cup, eller å tilby et gamlis-alternativ til Veteran-NM.

Elite Basketball Camp er hjertelig velkommen til Norge.  Men ikke i månedsskiftet juni/juli.  Det er det dårligst tenkelige tidspunktet å arrangere noe sånt.  Og det har altså langt på vei ødelagt Basketskolen 2013, tror jeg.

I tillegg til konkurransen fra Bergen virker det dessverre som  Basketballskolen også har fått «konkurranse» fra tjenesten bball.no. Nytt i år har det altså vært at påmeldingene har skullet gå gjennom nettopp bball.nos system, men litt for mange synes å ha møtt veggen. Problemer med å opprette profil, problemer med registrering – irritasjonen har vært stor hos mange, og det minner mistenkelig om problemene vi erfarte i forbindelse med Den Store Trenrhelgen.

Kanskje er norsk basketball moden for en tjeneste som bball.no forsøker å tilby, men vi fortjener i så fall at systemet er modent.  I denne bloggen har jeg tidligere forsøkt å si litt om hvor jeg mener skoen trykker:  Tjenesten fremstår som visuelt litte tiltalende, rotete, tilsynelatende uten mål og mening – og det  første møte med nettsiden er altså en bøtte resultater fra Hansa Cup.  Og på engelsk..!!  Hvorfor det?  Hva er galt med norsk?  Hva er galt med å forklare hva denne nettsiden ønsker å være.  Hva er galt med å ha en logo for Basketskolen som peker på forsiden?  Pussig nok er den eneste logoen på forsiden Elite Basketball Camp, og litt påfallende er det vel at de samme personene står bak både bball.no og Elite Basketball Camp.

Fredrik Hannestad skrev for en stund siden på denne siden:

«Jeg savner (i årskvalkaden over store begivenheter) de to viktigste tingene som skjedde i norsk basket i 2012; Easy Basket og BBall.»

Jeg er  fortsatt litt usikker på det, gitt.

Jeg ser på hjemmesiden til Basketskolen at de har opprettet en nødløsning for spillere som fortsatt ønsker å være med:  En mail til basket@basketskolen.no gjør susen!

Helt til slutt:  Ikke kødd med Basketskolen!!

2 tanker om “Ikke kødd med Basketskolen!

 1. Ikke kødd med norsk basket!

  Fordi jeg oppfatter innlegget ditt som et angrep på meg og Elite Basketball Camp, tillater jeg meg å komme med et svar.
  For det første; jeg deler IKKE hypotesen din om at Elite Basketball Camp er den viktigste forklaringen på hvorfor påmeldingen til Basketskolen i år er dårlig. Hvordan kan 72 påmeldte til Elite Basketball Camp være forklaringen på de mer enn hundre som foreløpig «mangler» på Basketskolen? To ulike basketskoler på to ulike tidspunkter burde jo ha utvidet «markedet» for basketskoler og ikke redusert det – det forteller i hvert fall alle teorier om marked, tilbud og etterspørsel. Dessuten er det en kjensgjerning at flere av de påmeldte har valgt å delta på begge deler, blant annet fordi de IKKE overlapper i tid.

  For det andre; Du beskriver Basketskolen som en institusjon som det ikke må køddes med – fordi det er en institusjon i seg selv. Ja, jeg deler fullt ut din oppfatning om at Basketskolen representerer et fantastisk tilbud til ungdommen. Jeg har selv flere barn som har deltatt. Flere ganger. Men hvordan ser framtiden ut for norsk basket – hvis man skal beskytte velfungerende institusjoner mot sunn og skjerpende konkurranse – med begrunnelse om at de ikke må røres men må bevares som de er? Hvis Basketskolen er så god som du beskriver – hvorfor da frykte konkurransen fra en nykomling fra Bergen? Hadde du hatt rett, så ville det vært idiotisk å utfordre, som du hevder, en basketskole der det ikke finnes noen over og ingen ved siden. Vi var meget bevisste på at verken tidspunkt eller primær målgruppe skulle konkurrere med Basketskolen – på tross av at tidspunktet var fristende. Basketskolen er tross alt et bredde-arrangement, mens Elite Basketball Camp kun skal omfatte maksimalt 96 ungdommer – og kun dem med ambisjoner.

  For det tredje; Gjennom retorikken din sår du tvil om at de amerikanske trenerne som kommer til Elite Basketball Camp har noen verdi for dem som skal deltar. Du snakker om «forhenværende NBA-spillere» samt «Greg Minor som angivelig er Slam Dunk-ekspert» på en måte som latterliggjør disse trenerne. Jeg gjør deg for ordens skyld oppmerksom på at alle de tre amerikanske coachene for tiden er aktive i elitebasket – og de er altså ikke avdankede basketpensjonister. Greg Minor er for tiden Assistent Coach hos Canton Charge, Sean Rooks er Head Coach for et kinesisk topplag og var nylig Player Development Coach hos Phoenix Suns, mens Doug Overton er for tiden Assistant Coach hos Brooklyn Nets. Hvis du med dette anbefaler norsk basketungdom å velge vekk et tilbud om å få fire dager med slike baskettrenere, så vil jeg gjerne at du er tydelig på det. La meg få det klart med én gang, Pål Berg; Anbefaler du norske baskettalenter å velge Basketskolen eller Elite Basketball Camp dersom de tvinges til å velge kun én av dem? Uansett om du liker det eller ikke, så retter norsk ungdom blikket mot NBA. Å latterliggjøre at vi for første gang får tre aktive trenere fra toppserien gjør meg dessverre litt bekymret for hvor du ønsker å bringe norsk basketball.

  Og når det gjelder økonomiske ambisjoner, så er det sant, det vi skriver. Hop BBK har fra første stund vært tydelig på at arrangementet ikke har ambisjoner om overskudd. Fordi vi ser at det koster mye å gjennomføre en kvalitetscamp. For øyeblikket ser det ut som om vi går omtrent i null. Hvilken annen norsk basketskole kan hevde at man ikke har økonomiske ambisjoner? Jeg legger gjerne fram det økonomiske regnskapet for offentligheten dersom andre basketskoler gjør det samme.

  Jeg krever å bli trodd når jeg hevder at vi vil alt godt for norsk basket i framtiden. Men for å utvikle norsk basketball trenger vi ikke gårsdagens løsninger. Det VET vi ikke fungerer. Utvikling krever forandring. Derfor mener jeg at Easy Basket var grunnleggende godt for norsk basket. Fordi de fikk oss til å tenke på en ny måte når det gjaldt basketball for de yngste. Derfor var også Easy Basket en av de viktigste tingene som skjedde i 2012. Pilotprosjektet i Region Vest viste at fornuftige ting også kan skje vest for Langfjella.

  Denne våren har Region Vest tatt initiativ til et toårig rekrutteringsprosjekt. Det har jeg også tro på. Fordi det innebærer å tenke grunnleggende nytt på måten vi driver rekruttering på. Dette vil kreve at vi tenker på en ny måte. Dette vil kreve at alt-var-bedre-før-tenkning legges til side for en liten stund. Og da er det viktig at sterke røster i norsk basketball stopper opp litte grann, ser seg selv i speilet, og spør seg om hva slags holdning man møter framtidsrettede og konstruktive initiativ med.

  Mvh

  Fredrik Hannestad

 2. Du Fredrik!
  Fint å få høre tankene bak arrangementet, og jeg tviler ikke et sekund på at du og dere mener det aller beste for norsk basketball. Derfor håper jeg vikrelig det blir en suksess i Bergen – absolutt alle initiative som kan utvide horisonten og treningstilbudet for norske talenter ønskes velkommen.
  Jeg fastholder at tidspunktet er uheldig valgt, og jeg mener veldig sterkt at vi bør gjøre det vi kan for å støtte opp om det som virkelig funker i norsk basket. Når du skriver « …for å utvikle norsk basketball trenger vi ikke gårsdagens løsninger. Det VET vi ikke fungerer.», så håper jeg ikke du mener Basketskolen.
  Jeg ser at dere er et tilbud utelukkende til ambisiøse norske spillere. Med 20 ledige plasser betyr det vel at dere har avvist endel spillere på grunn av manglende ambisjoner..? Hvis kke er det jo faktisk litt bekymringsfullt det som skjer nå: Dere har ikke fylt opp alle plassene og Basketskolen opplever et av de svakere årene noensinne. Hvis noen lan hjelpe meg å spekulere i grunnene til dette hadde det vært fint: Er tilbud som dette passé i 2013?
  Jeg mener nok slett ikke å “snakke ned” amerikanske tilreisende coacher. Ingen bør være i tvil om at de kan sin ABC, og sannsynligvis endel flere bokstaver også. Når jeg vet at Greg Minor er en dunkeekspert, så er det jo fordi dere har markedsført ham som det, ganske heftig til og med. Men det betyr jo ikke at det er veldig relevant for norske ungdommers treningshverdag likevel.
  Jeg tillater meg å ha et åpent, men skeptisk sinn: Min siste erfaring med rutinerte amerikanske coacher var Lee Rose på DSTIV. En fantastisk hyggelig og ydmyk mann, meget kunnskapsrik og rutinert, men likevel ikke helt i synk med norske forhold (hvem er vel det..?). Hans mange historier og anekdoter fra NBA og NCAA var verdt besøket alene, men jeg skulle nok gjerne sett at han hadde mer å gi oss faglig sett (og det var vel å merke mitt ansvar at han ble hentet hit).
  For meg betyr det at det ikke kan settes likhetstegn mellom amerikanske coacher og stort utbytte.
  Ved neste korsvei håper jeg dere tenker termin; kanskje dere sågar søker et samarbeid med Basketskolen. DET hadde vært noe!
  Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s