pauliord

1:30 000

Legg igjen en kommentar

Det er ganske nøyaktig 7 år siden et norsk lag spilte mot Kina for første gang.  I juni 2006 spilte 3B Basket fire kamper i Kina, og i den andre kampen møtte vi kinesernes beste U20-spillere.  Det var en blandet fornøyelse, av mange grunner…

Fredrik_blir_liten_1151547857

Fredrik Bryne var en av våre største spillere med på turen til Kina. Men det fantes altså store kinesere også…

 

– Vi var en redusert gjeng; både fordi en 11 timers flytur og jet lag’en preget oss, men også fordi enkelte norske mager ikke hadde taklet overgangen til lokale mattradiasjoner.

– Selv om man burde fortrengt sånne ting er det lett å huske resultatet:  vi tapte 100-60.

– Jeg tipper kineserne hadde en snitthøyde på to meter, og i hvert fall ikke mindre.

– Spillerne smilte aldri; det gjorde ikke coachene heller.  De kom, spilte, vant og forsvant.

7 år senere er situasjonen altså snudd på hodet; de norske U23-gutta høvler over det kinesiske laget i Universiaden.  Uansett hvordan det går senere i turneringen vil gårsdagen være en milepæl for norsk basketball.  Og uansett hva slags lag kineserne har sendt, så er dette noe helt nytt.

Da må det være lov å leke litt med tall.

Det er snart 1,4 milliarder kinesere, mens vi nærmer oss 5 millioner nordmenn.  Sånne tall er som regel helt umulig å fatte, men for hver nordmann som tråkker rundt på kloden er det altså 280 kinesere.

Etter at Yao Ming sørget for at basketball virkelig tok av i Kina skal det være noe sånt som 300 millioner av dem som spiller basketball.  I Norge er vi fortsatt 10 000 som holder på.  Det betyr (svært) grovt sett at for hver norske basketballspiller finnes det 30 000 kinesere som spiller ball.

Om ikke annet kan det bidra til å sette det hele i et slags perspektiv.  Og om du innbiller deg at alle kinesere er bittesmå, så fikk vi altså drept den myten i møtet med det kinesiske U20-laget allerede for 7 år siden.

Når du har 300 millioner å ta av må man jo regne med at det finnes en og annen over to meter…

Jeg ser at Åge Damsgard skriver«300 millioner kinesere spiller basketball. De aller, aller beste (under 23 år) er nå i Universiaden i Russland.»

Akkurat det er jeg litt usikker på; jeg har i hvert fall ikke så inngående kunnskap om kinesisk basketball at jeg vet om de har reist med de beste til Kazan.

Men det spiller da også mindre rolle.

La oss heller glede oss over at det norske laget har bevist at alt er mulig.  Og det er ingen tlifeldighet at det er en gjeng 89/90-spillere som sto for bragden.  Den samme årgangen som har herjet i Scania Cup, Lundaspelen og Nordisk mesterskap.

Grattis til laget; til spillere og coacher!  Og lykke til mot Finland i morgen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s