pauliord

Den vanskelige sommeren

1 kommentar

Nå kjenner vi fasiten: Samtlige yngre landslag er ferdige med sine respektive EM-turneringer, og resultatene er mildt sagt ikke hyggelig lesning. U18-gutta åpnet ballet tidlig i juli med tap for Tyskland – U18-jentene avsluttet med kamp om å unngå sisteplassen i dag mot Skottland. Det klarte de ikke.


Om vi velger å holde det litt spesielle U23-landslaget utenfor i denne omgang, står vi igjen med 31 spilte kamper denne sommeren. Norge vant 3 av dem, og vi tapte 28. Målforskjellen vår er heller ikke veldig hyggelig selv om det opplagt også er gode resultater om man ser «gjennom» sluttresultatet. Gjennomsnittet for 31 kamper, gutter og jenter, er 45-69.

Om en snau måned samles landslagstrenerne til oppsummering og diskusjon om inneværende sesong, men enda viktigere – om veien videre. Spørsmålene er mange, men svarene er kanskje ikke like opplagte. Her finnes det minst to skoler:

Noen vil hevde at alle matching er bra, at all internasjonal erfaring er viktig og nyttig i bestrebelsene på å ta de nødvendige skrittene fremover. Andre vil mene at det er å sløse med penger og ressurser å sende enkelte årsklasser i «krigen» uten nødvendige kvaliteter og midler.

Det er lett å la seg inspirere av våre nordiske venner. Svenske jenter presterer aldeles strålende internasjonalt. Mange av oss husker VM-sølv (!), mens Sverige gjør godt fra seg i A-gruppen både i U16 og U18. Danskene har vært overraskende gode i U16-årgangene i år med seier og opprykk fra B-gruppa for guttene og 3.plass og opprykk i B-gruppa for jentene. Finland er ikke mye dårligere.

For Norge betyr dette først og fremst at det faktisk nytter, men det store spørsmålet er hvordan vi kommer dit og også hvordan vi bør matches.

Det er nærliggende å mene at det ikke er særlig nyttig og motiverende å tape med 96 poeng for Litauen, eller når norske lag har spilt 7 kamper uten å score over 30 poeng.

Med egenandeler fra spillerne har hvert norsk landslag 300 000 kroner til disposisjon, og den største delen av potten går til EM-deltagelse. Det handler om kost og losji etter FIBA-satser, men ikke minst om svært dyre reiser til litt obskure spillesteder. Og det hører dessverre med til unntakene at norske landslag er godt forberedt. I den forbindelse er det lov å minne om U23-landslaget som gjennomførte en svært stram treningsperiode før Universiaden: 24 tøffe treningsdager i løpet av 6 uker, og i rapporten kan vi lese at laget ønsket seg minimum 5 gode treningskamper «så vi ikke gikk blindt nn i turneringen». Men det ble med bare 3 uformelle økter mot et samlingslag av tilgjengelige spillere.

U18 gutter er det eneste av de aldersbestemte landslagene som vant kamper denne sommeren. Men lagets 3 seire kunne faktisk vært både 4 og 5 og en plass i kvartfinalerunden. De var i realiteten ikke langt unna en historisk prestasjon, men reiste til EM i Makedonia uten treningskamper etter nordisk mesterskap.

U16 gutter er det laget som har sørget for de beste rammevilkårene før sommerens turnering. De startet allerede for over et år siden, og har blant annet vært i Litauen og Hellas på treningsleir; inkludert kamper mot god motstand. Allerede nå foreligger det invitasjoner til å komme tilbake på tilsvarende opplegg. Det er en god start!

Så må det være lov å spørre om det er fornuftig og riktig at alle landslag blir sendt til EM-turneringer? Eller er det sånn at enkelte lag og årganger vil ha større nytte av alternative kamptilbud. Deltagelse i klubbturneringer? Være med i EM gruppe C i stedet (dersom det fortsatt er mulig). Det var det i hvert fall den gangen A-landslaget deltok i gruppe C under Ron Billingsleas ledelse. Norge vant turneringen, og selv om motstanden i gruppe C er svak handler det jo også om mestring. Om følelsen av å kunne vinne.

Kanskje neste utenlandstur blir en studietur til Danmark eller Sverige?

U18 gutter nr. 14 av 22:
57-68 tap for Tyskland
54-59 tap for Estland
53-75 tap for Nederland
59-56 seier over Østerrike
80-67 seier over Georgia
56-66 tap for Ungarn
61-87 tap for Finland
76-56 seier over Romania
67-77 tap for Ungarn

Øvrige nordiske lag:
Danmark nr. 17 i B
Finland nr. 8 i B
Sverige nr 6 i B
U18 jenter, nr. 18 av 18:
19-115 tap for Litauen
36-59 tap for Estland
31-70 tap for Polen
29-61 tap for Israel
23-91 tap for Finland
37-44 tap for Sveits
59-73 tap for Skottland

Øvrige nordiske lag:
Sverige nr. 7 eller 8 i A
Danmark nr. 13 i B
Finland 11 eller 12 i B

U16 gutter, nr. 22 av 22:
55-82 tap for Makedonia
47-61 tap for Estland
38-59 tap for Bulgaria
36-71 tap for Finland
60-83 tap for Portugal
54-58 tap for Irland
52-62 tap for Luxembourg

Øvrige nordiske lag:
Sverige nr. 16 (sist) i A
Danmark nr 1 i B (opprykk)
Finland nr. 3 i B (opprykk)

U16 jenter. nr. 17 av 17:
25-72 tap for Sveits
32-101 tap for Serbia
26-55 tap for Hviterussland
44-65 tap for Ukraina
25-77 tap for Slovenia
23-73 tap for Tyskland
41-51 tap for Estland
45-65 tap for Irland

Øvrige nordiske lag:
Sverige nr. 9 i A
Danmark nr. 3 i B (opprykk)
Finland nr. 4 i B

En tanke om “Den vanskelige sommeren

  1. «We may be short, but we’re slow» = «It’s okay to lose, we have no pride».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s