pauliord

Kleskode

2 kommentarer

Jeg tror spillere kan lever med dårlige calls, de forstår at det ikke alltid er mulig å få alt riktig og de akspeterer at kamper må styres etter regler de kanskje ikke alltid liker.  Men om det er én ting spillere IKKE forstår, så er det basketballens underlige kleskode. 

Jeg innrømmer å ha skrevet om dette tidligere, men når seriene nå er i gang blir man stadig minnet om vår litt underlige tilnærming til spesielt benklær.

Vi er mange som mener noe om dette, og det er like kuriøst og irriterende hver gang en spiller får beskjed om å ta av seg tightsen som stikker litt uskyldig og tilfeldig frem under shortsen.  Dette er et rituale som gjerne inntreffer når det er mindre enn et minutt igjen til kampstart.

Jeg har aldri blitt klok på hvorfor det må være sånn.  Hvorfor er det dramatisk at et lag som har lyseblå drakter med endel hvite detaljer har spillere med en hvit tights som er litt lenger enn shortsen?

– Er det potensiell fare for å bli hengende igjen med en finger i stretch-stoffet?

– Er det for å fremstå som 100% uniforme når TV-stasjonene kommer for å dekke kampene våre?

– Ser det litt for «lassis»-aktig ut med lårvarmere i en alternativ farge?

Hva er greia liksom?

I spillereglene heter det at dette IKKE ER TILLATT:

Negler1

Denne karen blir helt sikkert ikke stoppet av dommerne.

– Gjenstander som kan kutte/skjære eller forårsake skrubbsår (fingerneglene må være kortklipte).

 DK har bestemt at vanlige hårstrikker, ofte i stoff/mykt materiale med innvendig strikk og med en liten skjøt i metall, likevel skal tillates brukt.

 

Det som ER TILLATT er blant annet:

– Beskyttelsesutstyr på skulder, overarm, lår eller legg, hvis det er tilstrekkelig polstret.

– Kompresjonsermer (støttebind for armer) i samme dominerende farge som spilledrakten.

– Kompresjonsstrømper (støttebind for ben) i samme dominerende farge som spillebuksen. Dersom dette benyttes på øvre del av benet må plagget ende over kneet, dersom det benyttes på nedre del av benet må plagget ende under kneet.

– Knestøtter hvis de er tilstrekkelig tildekket.

– Gjennomsiktig fargeløs (hudfarget) tape på armer, skuldre, ben etc.

Drakter/utstyr: Dommerne er pålagt å håndheve reglene for drakter og utstyr konsekvent. Vi nevner spesielt at det fra nå ikke er tillatt med noen form for underbenklær – uansett farge – som stikker utenfor spilledrakten.

Kinesio-Tape

Medisinsk fornuftig, men ulovlig. Tror jeg

Jeg var faktisk ikke klar over at det var forbudt med lange negler i basketball, og det er da heller ikke presisert i reglene hvor korte de må være.  Dessuten skjønner jeg nå at såkalt kinesiotape ikke er tillatt; den finnes nemlig ikke å få kjøpt som fargeløs variant.

Bare for å presisere; ingenting av dette plager meg.  Men jeg ser at det irriterer spillerne, og at det tilsynelatende er helt unødvendig.

Noe som kan regler og skjønner fornuft kan sikker svare..?

2 tanker om “Kleskode

  1. Angående forbudet mot benklær, det er jo merkelig at vi ikke kan ha på oss hel tights i draktens dominerende farge, som er en fin ting mot skadeforebyggelse og for spillere som sitter mye på benken for å holde varmen i beina, når det ikke er noen ting som stopper oss fra å ha sokker til kneet, en knevarmer/-beskyttelse og en kort tights som ikke stikker ut fra shortsen i helt andre farger enn den dominerende draktfargen. Ikke det største problemet i norsk basketball, men en kuriositet vil jeg si! 🙂

    Glemmer heller ikke en kamp i Tromsø for noen sesonger siden hvor jeg brukte en hvit såkalt «armsleeve» med padding på albuen i 3 perioder hvor jeg var på banen i nærmest alle 30 minuttene og dommerne først i begynnelsen av 4. periode ba meg ta den av. Selv spilleren som hadde meg som forsvarsoppdrag lurte på hvorfor jeg plutselig måtte ta den av! 😉

  2. Jeg foreslår at man får noen på NBBFs kontor til å sende en høflig forespørsel til FIBA om hva som er årsaken til at dette irriterende punktet er med i de spillereglene som over 202 medlemsland i FIBA forholder seg til, og samtidig anmode dem om å lempe på kravene neste gang reglene endres. Det er jo rett og slett uhørt at vi er nødt til å forholde oss til spilleregler som krever at spillerne ser ut som spillere og at det ikke er fritt fram å benytte alle mulige fargerike varianter av «tilleggsplagg». På den annen side kunne vi kanskje trenge noe mer fargerikt for å vekke publikums interesse.
    Mens vi venter på svar fra det internasjonale basketballforbundet får vi bruke tiden på noe konstruktivt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s