pauliord

Vårens vakreste eventyr (ett av dem)

Legg igjen en kommentar

 

 

I kveld går startskuddet for den kanskje morsomste turneringen i norsk basketball. Og siden ingen andre føler seg kallet til å skrive om det, kaster jeg meg ut i det. Disse spillerne fortjener noen ord med på veien mot en plassering blant de beste i Norge.

Når 16 guttelag og 8 jentelag setter hverandre stevne i U19-NM denne helgen betyr det at godt over 200 talenter er i aktivitet. Selv om det er mange «underårige» med i denne NM-turneringen er det også mange spillere som med dette tar farvel med aldersbestemt basketball. Disse spillerne skal om litt ta over i BLNO, i KL og de skal dominere landslagene. Noen skal reise ut av landet til studier andre steder, noen skal jobbe et år før de bestemmer hvor og hva de vil med livet og atter andre skal spille videre i Norge.

Uansett er dagens gutter og jenter fremtidens menn og kvinner. Er det mulig å trekke en litt søkt parallell mellom BLNO/KL og junior-NM og NBA og March Madness? Ganske mange, kanskje de aller fleste, mener faktisk at NCAA-sluttspillet i USA er vesentlig morsommere, mer intenst og mer givende enn å følge proffene i NBA. I Norge har det riktignok vært mange gode og tette BLNO-oppgjør denne sesongen og sluttspillet i KL viste også utøvere med kvalitet.

Men for meg er det likevel noe helt spesielt med juniorer som spruter av talent og intensitet og hormoner, som så innmari gjerne vil vinne, som så veldig nødig vil gjøre altfor mange feil og som ufortrødent gyver løs på neste kamp etter et forsmedelig tap.

Og for oss som coacher på dette nivået: Det er aldri mulig å si hvordan det vil gå. Det eneste som er sikkert med juniorer i fri dressur er at alt er usikkert. Spillere på 17-18 år er egentlig ikke consistent på noe som helst.

Jeg skal ikke påberope meg å vite altfor mye om alle lagene, og i hvert fall ikke jentelagene. Men basert på hva jeg tror jeg vet kan jeg jo spekulere litt i hvilke lag som er gode nok tli å avansere fra gruppespillet:

 I pulje A møtes Centrum, Høybråten, Kjelsås og Kongsberg. Det er et ganske tøft beite der Høybråten nok må finnes seg i å få litt juling av de øvrige. Centrum bør være det sterkeste laget i denne puljen, mens det i realiteten er helt åpent om det er Kjelsås eller Kongsberg som kniper 2.plassen. Kongsberg knuste Kjelsås i den siste seriekampen, men det var et Kjelsås uten Harald Frey. Jeg tror på Centrum og Kjelsås videre til sluttspill, i den rekkefølgen.

I pulje B møtes Bøler, Frøya, Loddefjord og Sandvika. Vi stiftet bekjentskap med Loddefjord i NM i fjor – et lag som den gangen var litt for ferskt til å kunne markere seg. Et år senere er de kanskje på talefot med de øvrige, men jeg har vondt for å tro at de kan slå Frøya og Sandvika i kampen om de to plassene i kvartfinalerunden. Sandvika presterer alt fra det helt strålende til det uforståelig middelmådige, men er tent som aldri før. Bøler har ikke spilt i U19-serien og stiller med et U17-lag med forsterkninger – uten at jeg helt har troen på suksess..

I pulje C møtes Ammerud, Bærum, Lura/Sandnes og Varden. Gutta fra Tromsø var virkelig et friskt pust i fjorårets NM men stiller nok litt tynnere i år med mange 97-spillere. Lura/Sandnes er et solid lag med solide spillere, mens også Bærum bør klare en plass i en av kvartfinalene selv om en av lagets strateger Haakon Hellebust må finne seg i å følge med fra sidelinjen. Jeg tror Ammerud får det vanskelig, og tipper Lura/Sandnes og Bærum videre – kanskje med Lura/Sandnes som vinner av puljen.

I pulje D møtes Asker, Byåsen, Gimle og IL Express. Jeg vet virkelig ingenting om IL Express, annet enn at klubben hører hjemme i Grimstad. Det er uansett strålende at Agder-fylkene har med et lag i NM selv om de neppe kan hevde seg i kampen om sluttspillplasser. Byåsen blir også et nytt bekjentskap for meg, og for alt jeg vet kan de være glitrende gode. Men jeg velger å tro på Asker og Gimle som de to lagene videre. Gimle med Mikkel Kolstad blir en lei nøtt for de fleste andre lagene i NM.

Veien videre fra kvartfinalene tør jeg virkelig ikke tippe. Annet enn at det vil overraske meg om ikke Centrum og Gimle blir å finne i semifinalerunden også.

Så får vi se. Så langt om ting jeg ikke har mye greie på. Om jentelagene vet jeg om mulig enda mindre, og våger ikke å mene noe som helst. Men mange spillere var også med i Final Four i Rykkinnhallen for litt siden, og om det er representativt for nivået også i U19-NM er det grunn til å glede seg.

 

P.S. En utvidet turnering starter med kamper allerede i kveld (torsdag 24. april).

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s