pauliord

Topper og flopper i Bergen

Legg igjen en kommentar

Åpningshelgen med samtlige elitelag i aksjon er helt spesielt for norsk basketball, og en strålende happening. Både sportslig og som mulighet for å bli kjent på tvers av lag og klubber.  Her er noen inntrykk:

GIMLE
«Selv ikke basketnorges svar på Martin Ødegaard kunne hindre Gimle-tap i sesongåpningen. Lars Fredrik Espe er i basketmiljøet regnet som et kjempetalent. Den unge bergenseren, født i 1998, spås en stor fremtid av både trener og medspillere. Stemmer på tribunen gir ham også samme talentstatus som Martin Ødegaard har i fotballverdenen».
Bergensavisen

Nåja, parallellen til Martin Ødegaard er såpass meningsløs at det greieste er å forbigå den i stillhet. Når det er sagt er det lett å være enig i at Lars er en mann for fremtiden. Foreløpig er han en gutt av flere. Audun Eskelands norske mannskap leverte aldri helt patent denne helgen. Det er bortimot håpløst å innfri når det skal spilles tre kamper i tillegg til alle oppgavene som skal løses av spillerne i forbindelse med arrangementet. Gimle burde sluppet med to kamper. Samtidig tror jeg på at Gimle blir et lag som kan stikke kjepper i hjulene for flere potensielt sterkere motstandere selv om det ble med én seier denne gangen. Bonus: Endelig fikk jeg se hva som bor i Anders Fjærestad.

TROMSØ
«Tromsø Storms to nye amerikanere, Casiem Drummond (26) og Charlie Lee (23) er vidt forskjellige både høydemessig og som spillere, men på ett punkt er de helt like. Begge kommer til klubben som totalavholdende. På det punktet har Storms importspillere opp gjennom årene hatt ulike holdninger, men også tidligere har man hatt spillere som Gary Wallace som har avstått helt fra alkohol»
Nordlys

Hehe, det er virkelig et understatement når man skriver at Storms importspillere har hatt ulike holdninger til alternative stimuli, men for en gangs skyld kan det se ut som amerikanerne er bedre enn mange har trodd. Jeg er helt overbevist om at Casiem Drummond kommer til å bli en helt dominerende spiller i BLNO, og at han kanskje blir den leieste nøtten å knekke for motstanderne. Og for en gangs skyld føler jeg meg ganske sikkerpå at Tromsø blir ett av to lag i NM-finalen. Kanskje det eneste laget som presterte på en overbevisende måte selv om verken Fyllingen eller Nidaros er en målestokk i denne sammenhengen.

FYLLINGEN
«Nyopprykkede Fyllingen Basket har skaffet seg amerikansk trener og stjålet poengplukker Brede Raa Ellingsen fra nabo Gimle. –Jeg er sikker på at vi skal bite godt fra oss i årets sesong, sier Marshall Williams.»
Bergensavisen

Tja, jeg er virkelig ikke sikker på at det er mulig å bite særlig fra seg med dette mannskapet. Det er nok mulig å finne positive ting fra kampen mot Eidsvoll, men det spørs om det er smart å suge veldig lenge på karamellen. Spillere med size, som Igor Sedlar, er i utgangspunktet alltid et pluss, men han virker merkelig malplassert på et lag med kjappe teknikere som Karl Otabor og Bede Raae Ellingsen. Her skal det en dyktig coach til for å få bitene til å henge i hop.

KONGSBERG
«Miners-spillerne hang med hodet da de gikk av parketten i Haukelandshallen lørdag ettermiddag. Ute av det grått og trist vær med regn, typisk Bergen. De fikk erfare at det ikke er lett å spille på det øverste nivået. Mens de stort sett har spasert fra seier til seier i 1. divisjon i årevis, så ble de nå smertelig klar over at det er ikke godt nok på toppnivået.»
Ole John Hostvedt i Laagendalsposten

Det har vært en god porsjon pauker og basuner i forbindeles med Kongsbergs gjeinntreden i BLNO. Forventningene har nødvendigvis vært skyhøye, og ingen hadde nok sett for seg 0 poeng i Bergen. Nå skal det slikkes sår og puses med egoer, og man bør nok finne andre forklaringer enn at Baard Stoller ikke var på benken. Likevel har jeg tro på at Kongsberg blir et lag å regne med selv om den dominerende amerikaneren verken er fugl eller fisk: Ingen genial point guard, ingen big man. Han kommer til å få problemer når motstanderne lærer ham å kjenne, og da blir de andre spillerne viktigere.

BÆRUM
«Han stortrives med å reise jorden rundt på ettårskontrakter, men Bærum Baskets nye spiller vet godt hvilke utfordringer han kan møte på ukjente steder. – Usikkerheten er det verste. Etter en sesong vet man aldri hvor man har jobb neste år. Det er mange om beinet, og jeg er klar over at jeg alltid bare er en skade unna arbeidsledighet, og presterer man ikke er man den første treneren kaster ut døren, sier (Mike) Bruesewitz.»
Budstikka

Mange har skrevet mye fortjent pent om Bærums nye amerikaner: En tvers gjennom solid, no-nonsense kar som bidrar både på og utenfor banen. Men helgens virkelig sensasjon var nok islendingen Sigurtor Ingi Sigurtorsson . Jeg hadde hørt om ham, men hadde vondt for å tro at en kar som har oppholdt seg et par år i Halden kunne være så strålende god. All mulig kred til islandsk talentutvikling, for dette var virkelig en komplett pakke.

ASKER
«Erik Ford (25) har de siste sesongene vært blant profilene på det amerikanske fotballaget Oslo Vikings. Nå har Asker Alienstrener Rob Knight lokket ham til Asker for å styre basketlaget til en ny mesterskapstittel. – Vi henter ham ikke for å være en superstjerne, vi henter ham for å lede laget, sier Asker-trener Rob Knight. – Vi har tre plays med Rob, og jeg har minst 40 plays med Vikings, så det er veldig mye lettere å spille for Asker, sier Erik».
Budstikka

Som tittelforsvarer må Asker tåle å bli gått etter i sømmene, og det er lite som tyder på at dette skal bi en dårlig sesong. Men samtidig er ikke dette laget dypt nok til å gå problemfritt gjennom sesongen. Mens Erik Ford er opptatt av å go’blunke til dommerne er Espen Stiens nye stil å (over)kommunisere med dem. Det trenge rhan ikke; det han leverte i helgen holder i massevis. Loo Djo Yele er som vanlig en kraftpakke mens Askers viktigste spiller i helgen var Alvis Eglitis: På jobb hele tiden – smart spiller, sterk returtager.

FRØYA
«Etter å ha vært så langt nede etter fjoråret er det så sykt deilig å komme i gang med to seire. Vi har i helgen vist at vi er en av Norges beste, sier Marius Berntsen.

–Vi har 18 spillere som er motivert og jobber steinhardt. Det gjør jobben min sykt mye lettere, sier sjefen, som også roser veteran Edmunds Gabrans.»
Bergensavisen

Som man skjønner, det er mye som er sykt bra i Frøya og vi ante vel konturene av noe helt nytt og bedre da Brent Hackman takket ja til jobben. Jeg hadde forventet å se et lag bekrefte inntrykket av at de er finalekandidater, men helt der er nok ikke de gule ennå. Til det presteres det for ujevnt, og Bærum fulgte dem altså helt til døra; inntil Bærums amerikaner fikk den i trynet så å si. Uten Peter Bullock forsvinner en drøss med returer, men gir samtidig andre scoringsmuligheter enn å dumpe ballen inside til en eldre herre.

EIDSVOLL
«Ikke en eneste spiller har et eneste minutts erfaring fra spill i basketens eliteserie. Ikke snodig at alle i Eidsvoll Basket er spent. Ikke minst gjelder det Chriss Brohaug som har hatt sentrale verv og posisjoner i Eidsvoll Basket siden klubben ble stiftet av han og hans far. Når årets basketsesong starter denne helga, er Chriss hovedtrener for sitt eget lag. Det har han aldri vært før. Han har hatt mange posisjoner både som dommer og som administrator, både lokalt og sentralt, men å lede et lag i en BLNO-kamp har han aldri gjort før.»
Eidsvold Ullensaker Blad

Jeg vet ikke helt hva Chriss hadde sett for seg, men han er vel realist nok til å innse at dette kan bli ganske tøft. Og etter helgen har de virkelig fått litt å tenke på. Eidsvoll-gjengen har gjort en kanonbra markedsføringsjobb, de har tatt det beste lagbildet av alle (laget for Edisvold-bygningen), de har engasjert det lokale næringslivet og de har fått plass i Østlandssendingen. Men på banen har det stokket seg litt. Slik jeg ser det har ikke laget amerikanere med kvaliteter som gjør det mulig for dem å bære dette prosjektet. Men tøff satsing – javisst!

NIDAROS
«Decorey has big shoes to fill as an import player to the Jets. We have recruited Decorey for both his on and off the court attitude, he really loves and respects the game and he will be a great ambassador to the club. He is a scorer, an exciting player that will cause a lot of problems for the opposition as he can spread the floor with his shooting range, while attacking the basket with his athleticism. He also enjoys playing defense and has great energy on both ends.»
jetsbasket.no

Er det allerede opplest og vedtatt at Nidaros, Fyllingen og Eidsvoll blir de tre lagene som ikke kommer til kvartfinaler? Mange vil nok mene det, men det er selvfølgelig altfor tidlig å felle noen dom etter en helg der svært mange spillere møter BLNO-nivået for første gang. I Nidaros rapporteres det uansett om entusiasme og god stemning hos fornøyde spillere. Det er et godt utgangspunkt før møter med flere lag som kan synes for sterke. Men trønderne skal få en tøff sesong nr. 2 også.

CENTRUM
«Anders Stien ble kåret til finalens MVP for Asker forrige sesong, Torgrim Sommerfeldt har verdifull erfaring fra både inn- og utland og Harald Eika Frey slo gjennom i fjorårets BLNO-sesong for Bærum samtidig som han vant G19-NM med Kjelsås.»
oslo.centrumtigers.no

Joda, toppnavnene står i kø for Centrum og for mange var de selvskrevne favoritter. Men så møtte de Asker i en kamp som nok var så atypisk som en kamp kan være. Det var nok mange følelser i sving hos begge lag da Asker møtte Anders Stien på «feil side» sammen med 2xMidtvedt. (Bort)forklaringene går selvfølgelig i retning av «mange nye spillere, ikke samspilte» osv. Kanskje var det kjipeste og dummeste at det ble så mye som 16 poengs-serier til Asker. Den kan bli vond å hente inn igjen hvis det koker ned til innbyrdes oppgjør. Inge Kristiansen har i hvert fall pådratt seg en utfordring med mange interessante personligheter

AMMERUD
Typisk nok for Oslo-lag som Ammerud så er det foreløpig umulig å finne lokalaviser som skriver om laget. Og hos Ammerud kan man jo heller ikke klippe særlig substans fra hjemmesiden.
Så lenge spillet ruller og går i stort tempo og med høyt defensivt trykk er det neppe mange som kan tukte Ammerud. Men det skal ikke mer enn en litt særere dommer, eller en dårlig dag for Ron Timus, til før dette stokker seg litt. Det var interessant å se hvordan de klarte å få Gimle til å snuble inn i en dårlig sesongpremiere. Det går fort med Ammerud på fast breaks, men motstanderne som klarer å få dette inn i et konsekvent spor 5 mot 5 vil nok også ta med seg poengene.

ARRANGEMENTET
Jeg vet veldig godt hvor tøft det er for en lite organisasjon å dra i land dette som faktisk er et ganske omfattende arrangement. Derfor synes jeg det heller enn å pirke på småting må være lov å si at det først og fremst ble et hyggelig arrangement: Positive arrangører, mye smil og smidighet. Det aller meste syntes å gå på skinner. Til neste gang (og gjerne hjemmekampene i sesongen) anbefaler jeg likevel at speaker sørger for å skaffe seg fornavn på alle han/hun skal presentere. Og ekstra imponerende blir det først når speaker snakket med lagene før kampen for å sikre riktig uttale av navn; det er jo ikke bare Hansen og Jensen i norske eliteserier…

DOMMERNE
Vi har fått en oppegående og seriøs gjeng av dommere som utfyller hverandre på en bra måte; rutinerte og eldre folk sammen med up and coming. Og stort sett går dette uten at noen har grunn til å gnåle. Jeg så ikke situasjonen i kampen Frøya-Bærum i går og kan vanskelig mene noe skråsikkert om hva som var rett og galt. Uansett er det kjipt når et lag blir vingeklippet rett før slutt.
Men – dette så jeg ved selvsyn, og det plager meg. Noe spillere er faktisk rasende dyktige teknikere. De har brukt uker, måneder og år på øvelser som gjør at de til enhver tid er i balanse – uten ball, i ballmottak, med ballen i hånden og i særdeleshet når de blir foulet. Harald Frey er en sånn spiller. Mikke Kolstad er en annen, og jeg vet nok om Mikkels treningsvaner til å vite at det ikke er tilfeldig at han alltid lander på beina. Derfor blir det så håpløst nå dommerne honorerer det med ”no-calls”, nesten alltid: Fordi spillere som Mikkel klarer seg, får han ingenting. Dårligere (og mer spekulative) spillere mister balansen eller later som de mister kontroll og får foulen. Det er meningsløst dårlig vurdert, og viser at mange dommere helt mangler forståelse og feel for spillet. ”Flow of the game”? Nei, det blir totalt misforstått – og urettferdig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s