pauliord

1981 revisited

Legg igjen en kommentar

Denne artikkelen er fra 1981, og det er ganske nøyaktig 35 år siden denne sto på trykk. Og går du den litt etter i sømmene er det mye interessant å gripe fatt i der.

IMG_26511981 er året da en helt unik epoke i norsk basketball startet: Høybråtens damer tok den første av totalt 15 NM-titler på rad! Det er lov å håpe at vi aldri får se en så total dominans igjen.

1981 var også året da Ullerns herrer tok sin tredje NM-tittel. De vant den aller første i 1968 før Bærum rasket til seg 10 NM-gull på rad. Artikkelen fra 1981 forteller at Ullern tok første stikk i finalerunden mot Sandvika.

Det var 1000 tilskuere på kampen i Nadderudhallen. Det er omtrent hva denne arenaen klarer å svelge unna, og hvis jeg skal være ærlig håper jeg Bærum Basket flytter arrangementene til Nadderudhallen: En fantastisk bane, intim atmosfære og mye lettere å komme til enn Rykkinnhallen.

I artikkelen kan du lese deg til at blant de helt dominerende spillerne den gangen var Åsmund Berge for Sandvika – Ståle Frey og Harald Sommerfeldt for Ullern. 35 år senere var to sønner helt sentrale for Centrum da klubben tok sin første Kongepokal: Harald Eika Frey leverte som vanlig varene med mest spilletid av samtlige i NM-finalen. Torgrim Sommerfeldt har snittet 15 poeng, 6 returer og 4 assists denne sesongen. Mens pappa Harald som regel lot spillet tale for seg hender det nok at junior supplerer med mer muntlige meldinger.

Åsmund har også to sønner. Yngstemann Sander er fast inventar på Vålerengas elitelag og spås en enda lysere fremtid, dessverre i fotball. Eldstemann Aksel er spilleren i hvert fall Asker har siklet på i hele år, men Aksel har vært urokkelig. Karrieren er slutt. Kanskje?
Det som er helt sikkert er at min dommerkarriere er slutt.

Kampfakta fra 1981 forteller at jeg altså dømte NM-finalen sammen med Bård Saunes. Og det rapporteres ikke om dommerskandaler. I hvert fall ikke i dette avisreferatet fra kampen. Kanskje ikke så rart siden jeg ser av signaturen at det er jeg som skrev det selv… Men jeg føler nok det er litt kuriøst at jeg har dømt en NM-finale der Tor Chr. Bakken var spiller, mens det var jeg som var i grått. At T’ene satt løst også i 1981 er morsomt nok: Bjørn Rossow (datidens eneste virkelig store mann i norsk basket med 213 cm) entret banen etter pause med bare to fouls.  Det tok bare 43 sekunder før han hadde fått foul nr. 3, 4 og 5.  Og var såpass misfornøyd med det at han pådro seg en T på vei ut.

Nå sitter vi sammen med et par andre gamliser i en komité som skal forsøke å snekre sammen en slags jubileumsårbok for Norges BaskeBasketballforbund til 50 års-jubileet i 2018. Tenk det, idretten vår er ikke eldre enn 50 år i Norge.

Om nye 35 år er Harald Frey 53 år gammel mens jeg slenger sarkasmer til folk jeg møter i det hinsidige.

Gad vite hvor det bærer med denne idretten vår…

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s