pauliord

Makten og æren

Legg igjen en kommentar

I slutten av mai skjer det noe i norsk basketball som 95% av basket-Norge ikke forholder seg til. Som de knapt har hørt om, og som de i hvert fall ikke gidder å bry seg med, eller om.

De fleste spillere «couldn’t care less».

Det er litt synd, for det er på «Tinget» det bestemmes hvordan norsk basketball skal se ut de neste to årene. Det er der maktmenneskene møtes for å avgjøre hvordan vår idrett skal drives videre.

«Tinget» er et møte som avholdes annet hvert år. Det som bestemmes der, kan ikke endres de neste to årene. I år er det sendt inn over 30 forslag som skal behandles, og stemmes over.

Maktmennesker, sier du? Hvem det er?

For deg som er en ung spiller, er treneren din det eneste maktmennesket du kjenner. Det er han eller hun som forteller deg hva og hvordan. Andre maktmennesker har du ikke hørt om. Hvis du spør et knippe tenåringer om hvem som er president i NBBF, er du heldig om du får ett riktig svar. Tror jeg.

Og det er fint. Sånn skal det være. For deg er det selvfølgelig helt uvesentlig at mannen på toppen heter Jan Hendrik Parmann.

Han er ett av flere maktmennesker i norsk basketball. Men det finnes flere, og for meg er dette listen over de mektigste i norsk basketball – fra 1 til 10:

 1. Hanne Sogn.
  Hanne er generalsekretær i basketballforbundet, og det er hun som er daglig leder i norsk basketball. Hun har ideer, hun har vyer og hun har gjennomføringsevne. Hun er gitt ansvaret for den daglige driften, og er dessuten en driftig dame.
 1. Jan Hendrik Parmann
  Er det underlig at vår øverste valgte leder ikke er på toppen av listen? Kanskje det, men Jan Hendrik er mer enn mann for store anledninger, store ord og forsøksvis diplomati enn en premissleverandør for fremtidig politikk. Jeg mistenker ham for å ha vært særdeles ukomfortabel da U18-stormen blåste som verst, men han har lært seg å lytte. Kanskje litt sent.
  Litt søtt er det jo at NBBF i sin årsrapport har tatt inn en oversikt over alle reiser i forbundets regi. Når vi kan lese at Jan Hendrik har vært på 71 reiser med en kostnad på litt over 300 000 kroner, viser det i hvert fall at man lærer av andres feil.
 1. Baard Stoller.
  Baard ble ansatt som landslagskooordinator, og de fleste tenkte nok at det skulle handle om nettopp å koordinere aktiviteten. Sånn som å sørge for treningstider, utstyr og reisearrangementer. Men det ble tidlig klart at han ble gitt anledning til å definere politikken også. Dermed er det blitt litt «bukken og havresekken». Mange mener mye om jobben som gjøres, men toppene i organisasjonen er fornøyd.
 1. Marcela Bustos.
  Marcela er styremedlem i Norges Idrettsforbund OG hun har vært 1. viseformann i basketballforbundet. Det sier seg selv at hun har sittet strategisk plassert der beslutninger fattes. Med mange meninger og meningers mot har hun vært en del av makteliten, men nå overlater hun styrevervet i NBBF til andre på Tinget i mai.
 1. Torkild Rødsand
  Torkild er tydelig, ryddig, sterk og systematisk. Men det er også et problem at han sjelden er til stede. I hvert fall fysisk. Hans status som internasjonal toppdommer gjør at han sjelden sitter bak kontorpulten. Men hans rolle som dommer- og trenerkoordinator gir ham mye makt i en organisasjon som skriker etter nye trenerkrefter.
 1. Eivind Jensen
  Eivind er den trygge kontinuitetsbæreren i kontorene på Ullevål. En kar som kan alt og vet alt. Det er litt sånn «Javel, Statsråd» over Eivinds virke, men ettersom mye står og faller med Eivinds kompetanse og kapasitet besitter han en god porsjon makt.
 1. Axel Langaker
  Som daglig leder i den største regionen har Axel kontroll på det meste som angår de fleste. Han gis relativt frie tøyler av nr. 8 på denne listen, og har en finger med i spillet når avgjørelser tar. Han har hendene på rattet i alle saker som angår din hverdag som spiller.
 1. Marie Lyslid
  Marie er sterk, klar, ordrik og tydelig når hun mener noe. Og det gjør hun stadig vekk. Dermed er hun også en viktig meningsbærer for svært mange aktive utøvere.
 1. Jeanette Haveland Antoniazzi
  Jeanette leder region Vest,og det gjør hun på en imponerende måte. Hun har tilhørighet i Frøya, men unnser seg ikke for å ta et tak for andre klubber når det er behov. Sist jeg så henne hjalp hun til i Gimlehallen. Sånne folk står det respekt av, og sånne folk har heldigvis makt.
 1. Per Burud
  Per er ikke lenger lønnet av basketballforbundet, men han har et engasjement som leder av komiteen som skal dokumentere NBBFs 50 første år. Men selv om Per er ute av lokalene på Ullevål, er det til Per man ringer når man lurer på noe. Han kan alt, og han er det nærmeste du kommer et oppslagsverk, i levende live. Pers råd er uvurderlige, og derfor tilkjenner jeg ham en 10.plass på denne listen.

På venteliste:

Per Tøien, infosjef NIF og Kjelsås-veteran

Ståle Frey, Wang og Kjelsås/Ullern

Henning Bergh, NTG

Tor Chr. Bakken

Stein Erik Rotegård – sportslig leder Kongsberg

Fredrik Hannestad – mannen bak Bergen Elite

Frederik Gnatt – TV-personlighet og meningsbærer

Mads Støstad – NRK, journalist med kunnskaper

Geir Bangstad – trener med vyer

Mathias Eckhoff – Norges ledende trenerpersonlighet

Pål Berg – skribent og trener

Jan Korshavn – dommerkomiteen

Ørjan Hansen – sjef i nord

Terje Osland – Frøya

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s