pauliord

«Vise for gærne jinter»

Legg igjen en kommentar

Alf Prøysen skrev «Vise for gærne jinter». Gimlejentenes devise etter NM-triumfen må være «Det er aldri for sent».  To gærne jenter, to tøffe lag i en helsprø kamp der både Sandvika og Gimle sjokkerte.

Gimle: Det startet som et mareritt, og endte som en drøm det var vanskelig å tro på.
Sandvika: Det startet som en drøm, og endte i et umulig mareritt.

Fra tilskuerplass var det en selsom forestilling i flere akter. Da Severine Uggen satte sin første 3er var det med en selvfølgelig mine, som om dette var lekende lett. Som om hun hadde all verdens rutine.  Og for å understreke at det ikke var noen tilfeldighet, sørget Severine selv for å gå opp i 5-0 over favoritten Gimle.

For det må de ha vært. Favoritter. Sandvika hadde tapt samtlige tre kamper for Gimle i grunnserien. Og mange av oss har erfart hvor vanskelig det er å motivere en gjeng spillere som har kontrollert motstanderne i tre kamper.  Vanskelig å motivere spillere for en NM-finale!?! Nei, kanskje ikke det, men alle coacher vet at et eller annet sted i bakhodet på spillerne ligger det en falsk og farlig trygghet: “Dette klarer vi, vi er bedre – dette fikser vi selv på en dårlig dag”.

Så feil kan man ta.

Og for Sandvikas del: Det ville ikke vært første gang et lag har levert et oppsiktsvekkende og imponerende resultat som underdogs, for så å fisle ut i kampen etterpå.  Med seier over Ullern i semifinalen, var det lett å se for seg at Sandvika kunne latt det være med én sensasjon på samme helg. Og om Gimle hadde løpt ut av startblokkene på samme måte som Sandvika gjorde, tror jeg finalen hadde vært avgjort på de fem første minuttene. Severines 5 første poeng bidro til at Sandvika-spillerne senket skuldrene og hevet selvtilliten.

Det var ekstra interessant å følge Audun Eskeland fra benken.  De første par minuttene hoderystende. Så en timeout der det gnistret. Høylytt, og det var ikke akkurat superlativer som haglet. Uten pausemusikken som tok luven av det verste, kunne det lett ha blitt litt sterkt for sarte sjeler.

Men elendigheten fortsatte, og da 1.omgang rant ut i 24-12 til Sandvika var det frem med gangetabellen: 24 poeng x 4 perioder ville gitt 96 poeng til Sandvika.  Med 63-39 inn i siste periode hadde Audun resignert, det er jeg sikker på. Han er garantert ikke typen til å tenke for mye på et mulig dobbelt NM-gull med to elitelag, men der og da var det absolutt ingen grunn til å tro på annet enn ydmykelse.

Underveis tenkte jeg også på Nanna Sand. En miks av inntrykk: Kult og viktig at en oldtimer tar utfordringen.  Ikke i nærheten av så skarp som i sine glansdager, det skulle bare mangle. Definitivt ikke skuddredd.

Men også: Nesten hver gang Nanna fikk ballen i hendene stoppet Sandvikas angrep i noen sekunder. Nanna holdt ballen, flowen forsvant og angrepene rant ut i anstrengte avslutninger med ett og to sekunder igjen på skuddklokken.  Så skulle det altså vise seg at det var nettopp det Sandvika savnet de siste fem minuttene – en som kunne holde hodet kaldt og ballen i fast, samtidig. Nanna måtte ut med skade, og de 9 poengene og de 4 returene var det da andre som kunne ta seg av..? Det var tross alt bare litt over 5 minutter igjen, og Sandvika ledet med 19 poeng.

Men da Sandvika trengte rutinen og roen mest, spredte uroen seg i stedet. Der Sandvika hadde spilt klokken ned før pause, kom nå overraskende tidlige avslutninger. Slett ikke det Sandvika trengte selv om det nok føltes fristende å bygge ledelsen enda litt tryggere.

Maren Mildestvedt scoret utrolige 15 poeng på 5 minutter. Sigrid Hardie 8 poeng.

Gimle ledet NM-finalen én gang.  Med 3,5 sekunder igjen på klokken.  Sandvika hadde ingen Nikola Vajosevic å ty til – han som med eksakt 3,5 sekunder igjen av kvartfinalen mot Fyllingen klarte kunststykket å score for Frøya i eksakt samme setting: Ingen timeouter igjen som kunne flyttet innkastet de nødvendige meterne, bare altfor kort tid.

Rettferdig? Neppe.
Fortjent? Sannsynligvis.
En av de rareste, kuleste NM-finalene noen gang? Garantert.

På Lauvåsen vokser det jordbær i Alf Prøysens vise.  I Gimlehallen dyrker de NM-titler. 35 i tallet pr. i går.  «Finn et strå og træ dom på…»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s