pauliord

De bedriver ord

1 kommentar

Det hadde vært litt stusseligere for norske basketball-entusiaster om det ikke hadde vært for disse tre: Arild, Ole John og Even. Når mediene kaster seg begjærlig over de store idrettene og de store navnene, er det litt kjipt å måtte lete med lupe etter nyheter fra norsk basketball.

basket.no har nødvendigvis et særlig ansvar for å følge idretten vår tett, men aktiviteten på forbundets nettsted kan grovt sett deles i to epoker: Før og etter Arild.  Da Arild Sandven (61) overtok ansvaret for oppdateringer på forbundets nettside, var det nesten som en åpenbaring. Han har et suverent grep på formidlingen av nyheter; han er tilsynelatende til stede over alt – hele tiden. Gjerne med tidligere Aftenposten-fotograf Erik Berglund på slep. Og Arild kan sakene sine. Bedre enn de fleste.

58377842_10219083190931693_5177337712436314112_o

På plass i Rykkinnhallen, i Arilds hjørne…

19396736_10154414489022331_7837412349478343138_n

Med kamera og PC, Ole John er høyt og lavt i nærmiljøet.

Og om det synes som om Arild er allestedsnærværende, kan det samme sies om Ole John Hostvedt (64). Denne superveteranen i norsk sportsjournalistikk har jobbet i Laagendalsposten siden 1971, og når han er på alt av kamper med Kongsberg Miners er det bare en liten del av jobben hans. Han skriver sakene, han tar bildene selv, og han dekker alt av idrett i Kongsberg-området – hver helg.

Even Lübeck (22) har entret arenaen med en stor porsjon entusiasme og kreativitet. På nettstedet AltomNBA.no skriver han ofte og gjerne. Du finner ham i Budstikkas spalter,han har skrevet mye og innsiktsfullt for VG-sporten og han griper gjerne mikrofonen hvis han blir tilbud jobben som BLNO-kommentator.

 

Lubeck 2

Even kan ikke skryte på seg en basketballfortid – men kanskje en fremtid..?

Even Lübeck (22) har entret arenaen med en stor porsjon entusiasme og kreativitet. På nettstedet AltomNBA.no skriver han ofte og gjerne. Du finner ham i Budstikkas spalter,han har skrevet mye og innsiktsfullt for VG-sporten og han griper gjerne mikrofonen hvis han blir tilbud jobben som BLNO-kommentator.

Det først og fremst disse tre som bedriver ord om norsk basketball.  Ole John har ingen basketballbakgrunn, annet enn å spille litt i gymtimene på skolen:
«Jeg begynte å jobbe i Laagendalsposten i 1971 og etter hvert ble basketball en del av BK, som jo er klubben til både Kongsberg Penguins og Kongsberg Miners. Som journalist i lokalavisa måtte jeg selvfølgelig dekke dette, som all annen idrett».

Arild har spilt selv som junior i Sandvika og så på Bjørnegård – 2. div. og E-laget (E= ekstra). Han har over 1000 poeng for Bjørnegård! Og basketball-interessen har gått i arv. Samtlige tre barn har spilt aktivt, Tormod (19) er fortsatt aktiv mens Herman (24) og Ulrik (22) vant begge U16-NM-gull med Sandvika, Ulrik også sølv, Tormod bronse.
«Far arbeidet i Roma da jeg var 7 til 15 år, så vi var på besøk hver påske og fulgte da sluttspillfinalene i Italia på TV. Veldig stort og viktig. Derfor havnet jeg tidlig i Nadderudhallen på lokaloppgjørene mellom Sandvika og Bærum».

Også Even er arvelig belastet, han fikk bokstavelig talt interessen med morsmelken med en mamma spilte basket for EB85 da hun var yngre. Selv har han kun spilt fotball og bandy tidligere, og spiller nå for Holmen i 4.divisjon i fotball og Øvrevoll Hosle i Eliteserien i bandy.
«Fetteren min Jørgen Henriksen spilte for Bærum (ja, det visste dere kanskje ikke…), samt at familien var i New York og så Knicks mot Heat i februar 2015. Bare å innrømme det – jeg hadde ikke fulgt med et sekund på hverken BLNO eller NBA før februar 2015. Og var ikke noe interessert i BLNO før 2017/18-sesongen».

DEN FØRSTE ARTIKKELEN:
Arild:
I 1973, til Budstikka om Sandvikas småpikelag som Jørn Paulsen og jeg trente.
Ole John: Tipper slutten av 70-tallet, og noe da jeg jobbet i Drammens Tidende Buskeruds Blad fra 1977 til 79 og skrev om Drammen BBK.
Even: Skrev den første saken 30.april 2015 med min AltomNBA-makker Morten Bjerkelund. Vi tenkte først å starte en side om alle amerikanske idretter, men endte på basket. Så skulle vi lage den til høsten, tenkte vi, fordi det ble litt rart å starte den midt i sluttspillet. Men så klarte vi ikke vente mer, og dagen etter var siden laget.

DIN TYPE JOURNALISTIKK?
Arild: Tja, det får vel andre vurdere.
Ole John: Før var det mer referat, nå prøver vi å vinkle på personer, hendelser, som resten av norsk presse.
Even: Jeg liker litt av hvert, både «breaking news» og litt lengre saker. Mine favorittsaker er saker der vi snakker med spillere, «eksperter» og trenere og får deres takes på for eksempel hvem de tror vinner BLNO-finalene, NBA-finalene eller U19-sluttspillet.

HVILKEN TITTEL SKULLE DU GJERNE SETT PÅ TRYKK:
Arild: «NBBF får 500 millioner fra hemmelig investor»
Ole John: «Kongsberg-gutt toppscorer i NBA»
Even: «AltomNBA får pressestøtte – sender Even Lübeck til USA for full dekning av NBA» Eller kanskje « Eventuelt «Nordmann signerer maks-kontrakt med NBA-klubb». Se for deg Harald Frey klinke en femårskontrakt verdt 150 mill dollar med et NBA-lag. Det hadde vært rått. 

DEN MORSOMSTE KAMPEN DU HAR SETT PÅ NORSK JORD:
Arild: Sikkert noen jeg glemmer nå, men femte og siste finale den første BLNO-sesongen, da Oslo Kings slo Kongsberg Penguins 91-88 etter overtime foran 1000 tilskuere i en overfylt Stovnerhall. NM-finalen for kvinner mellom Sandvika og Gimle i april i år var jo også fantastisk, men avslutningen ikke så morsom for oss i Sandvika…
Ole John: Først våren 1991, da de norske juniorjentene vant nordisk på Island. Laagendalsposten var eneste avis som hadde dette og jeg dro til Fornebu for å lage sak på jentene. Der traff jeg daværende generalsekretær som skulle ta i mot herrelaget, som hadde blitt nummer 3 trur jeg, men ikke hadde peiling på at juniorjentene hadde vunnet. Han trodde jeg bløffet, men måtte gi seg og fikk kjøpt en blomsterbukett…. En annen stor opplevelse var da Penguins vant kongepokalen i Gimlehallen i Kristiansand i 2001. Det var stort og overraskende. Den pokalen er for øvrig søkk borte…
Even: En av de kuleste må ha vært Scotty Hendricks sin første kamp for Asker sist sesong mot Nidaros i november. Scoret 41 poeng, åtte trepoengere, dunket, gjorde alt. Folk måpte til slutt for det han leverte. Han gjorde selvfølgelig alt selv og involverte få lagkamerater, men det var altså helt ellevilt å se på. Vil jo også trekke frem Miners-Gimle i finalen i fjor. Ganske fett når den går til overtime, en tredje og avgjørende finalekamp.

HVA KAN ANDRE IDRETTER LÆRE AV BASKETBALL:
Arild: 1) Effektiv spilletid, en skandale at fotball ikke har innført det for lengst, 2) Skuddklokke/24-sekunder + 8-sekunder som begge er en garanti for offensivt spill og 3) foulsystemet.
Ole John: Ingenting, men basketball kan kanskje lære litt av andre idretter, for eksempel å ha terminlista ferdig før ferien.
Even: Det må være lov å klage litt på dommeren og virkelig reagere når man er uenig i noe uten å få en teknisk feil. Passion må være lov uten at det går over styr selvfølgelig. Det er behagelig i bandy, du kan bare skli unna og være forbanna og banne i ett sett uten at dommeren hører deg. Ikke like lett i basket…

HVOR LETT/VANSKELIG ER DET Å SKRIVE OM NORSK BASKETBALL:
Arild: Spillere og trenere veldig tilgjengelige og veldig bra statistikk/database på BLNO fra starten i 2000 til og med forrige sesong, 2018/19. Dessverre mangelfullt eller ikke-eksisterende på mye annen fakta/statistikk, og BLNO i det systemet – iallfall inntil videre.
Ole John: Enkelt fordi jeg og Laagendalsposten er vel den eneste avisa som følger noenlunde godt med,  og trenere, spillere, ledere og andre er kjempehyggelige og lette å ha med å gjøre. Når det gjelder forbundet kan jeg ærlig talt ikke huske når jeg siste så noe fra dem. Kanskje fire-fem år siden sist..?
Even: Ikke så ekstremt enkelt, nå har de jo fjernet den lekre statssiden fra i fjor også der man kunne se kamp for kamp? Correct me if im wrong… Så ganske håpløst til tider. Måtte inn og lese masse saker og bruke lang tid på å se statsa til Eron Harris fra de fire første kampene. Det er tungt! Alt i alt veldig tungvint. 

FUN FACTS:
Arild:  Var eneste norske journalist (+fotograf Rolf Øhman) på Torgeir Bryns NBA-debut i Los Angeles 1989.
Ole John: En av de siste sakene han har hatt på trykk er «Åsne orienterte til NM-sølv i tåka» (nattorientering i Rælingen)
Even: Savner en fistbump hver gang man scorer, og en ellevill feiring når man setter en trepoenger. Hvor god følelse er det ikke å sette et skudd? Ja til flere feiringer!

Dk9iJAEWwAIluwI

Arild og Rolf (Øhman) var der, da Torgeir Bryn debuterte for Clippers.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En tanke om “De bedriver ord

  1. Enig med posten om Arild og tiden før/etter. Har selv skrevet hundrevis av saker om Tromsø Storm i over 10 år. Til tross for dalende interesse i nyhetsbildet, har jeg forsøkt å holde oppe trykket rundt sporten med så gode og interessante saker som mulig. Følte meg veldig alene i årevis, så godt at basketdekningen er på vei oppover. Stå på!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s