pauliord

Tre norske trekkfugler

Legg igjen en kommentar

Så forsvinner de fra landet, en etter en. 
Trekkfugler. Og basketballspillere. 

Mikkel Kolstad har signert for CAB Madeira i den portugisiske eliteserien.  Johannes Dolven får neppe følge av trekkfugler når han stikker vestover til Island og Njardvik, mens Harald Frey nettopp signerte med spanske Oviedo.

I flere sesonger har vi måttet slå oss til ro med at norske collegespillere drar tilbake til USA etter sommeren. Men når tre av våre mest profilerte spillere er ferdige med utdannelsen og fire sesonger basketball, er det jo lov å ha et bittelite håp om at de slår seg til i Norge. Om ikke annet for en sesong eller to.

Og for Mikkel, Johannes og Harald ble det en svært spesiell og spennende ventetid. Dette var sommeren da de skulle søke ut av landet, for et mulig proffeventyr.  

Men det var ikke bare i Norge det aller meste hadde stengt ned.  Så godt som alle idretter i de fleste land har måttet akseptere utsatt sesong eller sterkt beskåret aktivitet med tomme tribuner.  Og dermed har også rekrutteringsarbeidet gått for halv maskin og snaut nok det.

Tålmodighet er fortsatt en dyd, men på forsommeren var verken Johannes eller Mikkel veldig optimistiske. Mikkel filosoferte om en sterk sesong med Gimle, mens Johannes så smått hadde begynt å alliere seg med tanken på en norsk sesong.

– Det virket som det mest fornuftige å gjøre. En god sesong i Norge med gode stats hadde sannsynligvis gjort susen neste år, sier Johannes.

Men tilfeldighetene ville det annerledes. Johannes spilte på Barry i Miami sammen med islandske Elvar Fridriksson, en strålende point guard som senere har fått kontrakter både i Frankrike og Litauen. Elvar er opprinnelig Njardvik-gutt og i sommer plukket de opp tråden fra USA.

– Vi snakket sammen en times tid om alt og ingenting.  Fem minutter etter at vi var ferdige, ringte agenten min.  Han hadde fått napp hos nettopp Njardvik. Det ene tok det andre – jeg er helt sikker på at Elvar var viktig for meg – og Njardvik-coachen hadde dessuten sett meg i flere EM-turneringer som coach for islandske U-lag.

For Mikkel var situasjonen omtrent den samme. Han så konturene av et realt drømmelag med Gimle da agenten hans presenterte tilbudet fra Madeira.

– Agenten min har selv spilt der, og jeg føler meg helt trygg på at det formelle er i orden, og at jeg kommer til ordnede forhold.  CAB Madeira er et av få lag som er sponset av det offentlige, og hadde en bra sesong i fjor, forteller Mikkel som legger til at Gimle-coach Audun Eskeland heiet på ham.

– Denne sjansen må du ta, sa Audun.

Johannes venter på klarsignal og flybillett til Island, Mikkel har billett til vakre Madeira 1. september.

Når Harald setter seg på flyet til Spania blir det nesten som en tur til Montana; det er langt og det tar tid.  Oviedo ligger helt nord i Spania, og du finner ingen direkteruter fra Norge.

– LEB Gold er nivå 2 i Spania så rett under ACB. Karamo (Jawara) spilte der i fjor og ligaen er helt profesjonell og holder et høyt nivå, forteller Harald.

Philipp Holm som spilte for Bærum Basket for noen år siden, kan spansk basketball ut og inn, og mener dette er helt perfekt for Harald:

– The league is really, really high level, much better than many top leagues in Europe. Oviedo has a lot of talent and young players trying to get better and play in ACB. They play Harald’s kind of game, I think that he will fit very well there. And he must play defense also, as well as offense, that’s the key for him.

– Det var Guillermo Pascual, agenten min, som fikset dealen. Han ga meg en heads up at de ville gi meg et tilbud og ga sine råd om hva han tenkte, og så fikk jeg snakke med trener og andre personer i klubben før signering, sier Harald.

– Jeg har forstått  at de vil ha et ungt og «sultent» lag i år. De har også sendt spillere videre opp i nivåer tidligere og har en historie for å være vanskelige å spille mot!

For Harald starter pre season 1. september, ordinær sesong skal starte 15. oktober hvis alt går som planlagt. Og Harald gleder seg:

– Jeg er slett ikke bekymret for noe som helst, men er klar over at profflivet har sine utfordringer. Jeg tror alle har sin egen vei å gå og at det er vanskelig å sammenlikne situasjoner direkte. Jeg vet dette kommer til å bli kjempebra og gleder meg masse til en ny utfordring!

For de norske spillerne som fortsatt har sesonger igjen i USA er situasjonen fortsatt ganske uavklart.  I skrivende øyeblikk ser det ut til at høstsesongen blir kansellert, men det finnes lyspunkter: Trump-administrasjonen vedtok for en stund siden begrensninger for utenlandsstudenter, men har heldigvis reversert vedtaket.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s