pauliord

De er både nåtid og fremtid

Legg igjen en kommentar

Jeg klarer ikke helt å forlate kåringen av FIRI-ligaens største talenter i VG.  Når morgendagens navn i norsk basketball skal nevnes, er det viktig å åpne øynene for det faktum at det kryr av unge, norske spillere som kommer til å prege eliteseriene i lang tid fremover. Og det er en underskog av svært gode spillere født i 05 og 06 som snart er klare for større oppgaver.

Det slår meg at når FIRI-ligaens aller største talent skal kåres mot slutten av sesongen, blir det nesten umulig å treffe blink uten samtidig å ha dårlig samvittighet for dem som ikke når opp.

VGs kriterier definerer spillere som er født i 2001 og senere, og dermed faller ett av VGs valg automatisk ut: Jørgen Odfjell er flink, men han er født et år for tidlig.

Disse to topp 10-listene forteller med all mulig tydelighet at vi er på vei opp og frem. Så kan man spørre seg hvorfor og hvordan vi er kommet dit at ungdommen overtar. Det er selvfølgelig et sammenfall av mange faktorer.  Ulrikens stabile gjeng av 03-jenter har innarbeidet en treningskultur som gir resultater, og de har sørget for internasjonal matching der de har hatt muligheter. De har vært totalt dominerende i Norge i flere år. Jentene fra Bærum Basket er et resultat av jentesatsing i samarbeidsklubben EB85, mens Kari Kyrkjebø, født i 2001, har sørget for at Midtbyen er en blanding av friskt pust og sensasjon i FIRI-ligaen kvinner.

Flere av Sandvikas 01-gutter har nå flyttet til studier i Trondheim, mens Georg Helvik  spiller i Centrum. Men de gikk alle en fantastisk skole i Sandvika der de ble guidet gjennom karrieren av trenere som Nils Kristoffersen, Hørdur Unnsteinsson, Inge-Aleksander Kristiansen og Per Tøien. Det er lett å tenke seg at Georg valgte Centrum (sammen med Marcus Barnett) nettopp på grunn av året med Inge i Sandvika.

For noen handler det om tøff matching og rått talent i stor kropp: Georg Helvik, Hallvard Staff og Hamewend Arif er sånne karer. Georg var et mareritt for motstandere i aldersbestemt basket, Hallvard hopper fra de fleste, mens Hamewend har alltid hatt et fascinerende ballerina-aktig fotarbeid for en så stor kropp.

For andre handler det om å ha søsken som rollemodeller. Hva hadde Oliver Bergstad vært uten storebror Lucas som inspirasjon? Eller Jacob Aabel uten Joachim. Aurora Sørbye uten storesøster Sunniva. Edvard Kristiansen har ganske sikkert latt seg inspirere av sin eldre bror August, mens Jørgen Lamo nærmer seg storebror Eivind i kvaliteter. Foreldre med tilbakelagt basketballkarriere har nødvendigvis vært avgjørende for spillere som Eldar Hjertø Alagic og Niklas Erik Sletten Sandstrøm.

I Tromsø er talenter født i 2002 mange selv om ikke alle er å finne på denne listen. Men kanskje er Tromsøs talentutvikling mer imponerende enn mye annet: Det finnes ikke tilbud om seriespill i regionen, matching er nesten fraværende med mindre det skrapes sammen penger for å kunne delta i regionserier i Oslo.

Summen av dette er noe jeg tidligere bare har sett hos helt spesielle talenter (ingen nevnt, ingen glemt): For noen år siden var det nesten uhørt at spillere midt i tenårene fikk spilletid på elitelag – annet enn nederst på benken. Nå er de unge blitt sentrale spillere i våre to øverste ligaer. Det er nytt. Og det er spennende!

Oliver Bergstad, Mateusz Nilsen, Max Dahl Svendsen, Georg Helvik, Reidar Greve og Jørgen Lamo. FIRI-ligaens fremtid. (Bilder: Marianne Stenerud og NBBF)

TOPP 10 I TILFELDIG REKKEFØLGE (OG NOEN TIL)

Georg Helvik (Centrum, 2003)
Hallvard Venstad Staff (Tromsø, 2002)
Reidar Greve (Gimle/Ulriken, 2002)
Edvard Aamodt Kristiansen (Frøya/Ulriken, 2003)
Max Dahl Svendsen (Nidaros, 2001)
Mateusz Nilsen (Nidaros, 2001)
Jørgen Lamo (Frøya, 2003)
Oliver Bergstad (Asker, 2004)
Hamewend Hoshyar Arif (Frøya, 2002)
Joachim Aabel (Tromsø, 2002)

(Jacob Aabel, Brage Gleditsch Brustad, Eldar Hjertø Alagic og Niklas Erik Sletten Sandstrøm banker på).

Aurora Sørbye, Celine Klett, Felicia Dyngeland-Sundén, Hanna Ledsten Ullersmo, Kari Kyrkjebø, Karyn Sofie Sanford. Jenter med både fortid og fremtid. (Bildene er selvfølgelig tatt av Maja Stenerud)

TOPP 10 I TILFELDIG REKKEFØLGE (OG NOEN TIL)

Karyn Sofie Sanford (Ulriken, 2003)
Fatima Mohammad (Ulriken, 2003)
Felicia Dyngeland-Sundén, (Ullern, 2003)
Kari Kyrkjebø (Midtbyen, 2001)
Celine Klett (Ulriken, 2004)
Aurora Sørbye (Ulriken, 2005)
Anne Linnea Hovig Wikstrøm (Ulriken, 2006)
Hannah Ledsten-Ullersmo (Ullern, 2004)
Lea Heiene Tveteraas (Bærum, 2004)
Vilde Havnes (Tromsø, 2004)

(Sunniva Sørbye, Malin Schneidt, Sofia Brokhaug Koch, og Mathea Lindbråthen kunne alle vært med på listen, men må nøye seg med hederlig omtale i denne omgang)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s