pauliord

BLNO, en korrigert analyse

Legg igjen en kommentar

I midten av oktober var jeg bråkjekk nok til å mene noe om hvordan BLNO kommer til å ende en gang på vårparten 2023. Den gangen skrev jeg at Gimle slår Kongsberg i en finale etter å ha slått ut Asker og Bærum i en semifinalerunde. Så viser det seg at det er helt sant at det er vanskelig å spå, særlig om fremtiden.

I oktober visste jeg ikke at at desimert Nidaros kom til å slå Frøya i Bergen. Eller at et redusert Gimle skulle høvle over et ganske komplett Fyllingen-lag. Enda verre var det å tenke seg at Asker skulle gå 0-12 frem til desember. Men jeg er ikke helt villig til å endre på så mye av det jeg trodde den gangen.

Kongsberg er definitivt laget som har sett mest solid ut – både fremover og bakover. De er dype, de har rutine og de har Juan Ferrales.  Gimle uten Savic er velspillende og smarte, men det blir mange kortvokste som skyter langt. Styrkeforholdet mellom de to topplagene KAN fortsatt endre seg, men at de møtes i en finaleserie, tror jeg fortsatt på.

Per Tøien og Asker tenker langsiktig, men er nok mindre happy med det kortsiktige. 04-gjengen som forrige sesong fremsto med påfallende selvtillit, er ikke helt der denne sesongen.  Josh Hart scorer mens Ludvig Bergh forsøker å fylle en rolle som ikke passer ham. På den annen side: To tredeler av sesongen gjenstår, og Asker kommer til å vinne kamper!

Tromsø har hentet inn makskvote av importer; de gir seg ikke på tørre møkka før en NM-tittel er hentet hjem. Så gjenstår det å se hva som kommer først: Om Tromsøhallen rives eller om Storm vinner NM. Kanskje klarer de topp 4 denne sesongen.

Frøya, Fyllingen og Ammerud stiller i samme klasse for meg.  De to siste er umulig å bli klok på. Sesongen fortoner seg som en berg- og dalbane; ingenting er overraskende. Tap for svakere lag. Seier mot de beste. Alt er mulig, mens Frøya fremstår som en litt blek utgave av seg selv.

Centrum hører kanskje også hjemme i kategorien «missed opportunities».  Bærum stilte med noe nær et U19-lag og slo et Centrum som i hvert fall var fysisk overlegne.  Centrum ledet mot Ammerud inn i sluttminuttene, men evnet altså å tape.
For meg er det nok fortsatt sånn at Nidaros og Oppsal er de to heteste kandidatene til å måtte spille BLNO-kvalifisering også neste år. Det beklager jeg i så fall – jeg unner Jarl Jespersen og Oppsal alt godt. Og jeg har fortsatt sans for Nidaros.  Men jeg ville ikke våget å sette penger på noe annet.

Og apropos penger og spill.

«Kampfiksing».  Jeg smaker litt på ordet, og liker det veldig dårlig. Man har hørt om det. Fra andre idretter. Fra andre ligaer.  Men at det skulle forekomme i Norge synes usannsynlig og veldig, veldig uønsket.

Jeg har ikke visst at du kan spille på BLNO hos flere selskaper, men faktum er visst at om du vil sette penger på en kamp i Norge så finner du tilbudet hos et 20-talls tilbydere.

Og kanskje er nettopp en liga som BLNO interessant for spekulanter. Den er liten, tilsynelatende uten interesse for andre enn en engere krets av mennesker. Det er en transparent liga der mange kjenner noen, mens noen kjenner alle. Vi vet ganske mye om det indre liv i andre klubber. Og om det er noe vi vet om BLNO, er det at det er lite penger i omløp. Mange spillere, også importer, spiller i realiteten for en slikk og ingenting. Sponsorer og publikumsinntekter er ikke akkurat helt der oppe sammen med fotball, ishockey og håndball. 

Når denne problematikken er interessant og aktuell nå, er det fordi rykter svirrer rundt.  Og, rykter er nettopp det: Påstander, insinuasjoner, noen som har hørt noe fra andre som igjen har hørt fra en tredjepart. Følgelig handler ikke dette om verifiserte fakta. Kanskje er det hold i noe, kanskje er det den berømmelige fjæra som er blitt til en hel hønsegård eller kan hende er det bare fjas.
Men det er like skadelig uansett. Rykter om navngitte klubber, lag og spillere er ødeleggende enten det er hold i dem eller om det bare er sludder og sladder. Derfor hører jeg gjerne fra aktører som mener å vite noe om dette. Du kan mene hva du vil om journalister (og bloggere), men noen av oss har jobbet så lenge i bransjen at vi vet at kildevern er avgjørende for vår egen troverdighet. Det jeg får av informasjon, er alltid «off the record» med mindre noe annet er avtalt og presisert. 

Ta gjerne kontakt hvis du har noe jeg bør vite. Norsk basketball fortjener å være den ærligste, reneste og ryddigste ligaen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s