pauliord

Oppturer og nedturer fra 2022

3 kommentarer

Hva husker du fra 2022? Her er ett og annet for historiebøkene
fra året som var nesten fritt for covidproblemer.

DE VI MISTET
Året startet på verst tenkelige vis da vi ble møtt av sjokkmeldingen om Lars Hergots bortgang. Lars var et oppkomme av ideer til hvordan Nadderudhallen kunne bli Norges beste basketballarena. Og slik er den blitt.

Midtveis i 2022 kom også beskjeden om at  Niels Matthiessen var gått bort. Niels var helt sentral i oppbyggingen av miljøet i Kjelsås, klubben som er blitt en av Norges aller fremste klubber for talentutvikling

SESONG PÅ VENT
Absolutt alle involverte i en hvilken som helst idrett hadde rukket å bli grundig lei av covid og korona. Vi var sikre på at NÅ! åpnet det.  Men etter at NBBF i desember (2021) besluttet å åpne for seriespill 11.januar 2022, ble nedstengingen forlenget enda en gang.  Men heldigvis bare en uke, til 16.januar.

KETCHUP-BASKET
Mens aldersbestemt basket måtte vente, fikk eliten lov til å holde det gående. Den første helgen i januar tok Bærum imot Centrum i Nadderudhallen. Det ble en stygg affære.

– Vi vet vi er et ketchupflaske-lag. Når vi får flytta ballen raskt rundt og treffer treere, er vi giftige, sa Mathias Eckhoff etter at Centrum ble slått 131-33. Det er lov å håpe at rekorden blir stående lenge.

Spillerne som står i denne timeouten forteller sitt om et ungt lag; de eldste født i 2004… (Foto: Maja Stenerud)

YOUNG GUNS
I BLNO-sesongen 2022/23 vrimler det av unge, ambisiøse talenter i BLNO. Over 40 av dem.  For et år siden var de færre, og derfor ganske morsomt  når de virkelig tok sjansene de fikk. 17-år gamle Eldar Alagic “grep dagen” mot Kongsberg Miners med  et vanvittig 3-poengsshow for Asker – 7 av 9 på treere, toppscorer med 25 poeng.
– Hele gjengen av unggutter har vært uredde fra dag 1 og blitt mye flinkere i løpet av året, sa Stian Emil Berg til basket.no.

Så har det kanskje gått tråere denne sesongen; det har vært litt lenge mellom høydepunktene for 04-spillerne til Asker. Men de yngste har uansett skjønt at det er mulig å spise kirsebær med større og mer rutinerte utøvere. 

RETUREN TIL NORGE
Etter seks sesonger i svenske klubber hadde Tina Stenerud Moen lyst til å spille vårsesongen i Norge og for gamleklubben Ullern. Et svært velkomment comeback. Og noen husker fortsatt 2015/16-sesongen hennes i Norge: Tina snittet på 23,3 poeng, ble kåret til MVP og hadde 22 poeng, 12 returer og 7 assists da Ulriken Eagles ble slått 79-45 i finalen i Rykkinnhallen.Etter den siste gullsesongen med Ullern i 2016 dro hun videre til Stockholm og ligaspill for Alvik.

KAMPFIKSING..!?!
Vi er virkelig i ukjent landskap når det snakkes om betting og kampfiksing; for de fleste med interesse for basketball er det heldigvis helt ukjent. I mars serverte NBBF den første advarselen: «Du risikerer utestengelse fra FIBA hvis du som er aktiv spiller, spiller på basketballkamper, uansett i hvilken basket-turnering i verden du spiller på, så vel internasjonale landskamper som lokale turneringer og ligaer. Visste du at du risikerer utestengelse fra all norsk idrett hvis du spiller på andre kamper i egen turnering?»

Så, 1. november fikk vi denne fra Jan Hendrik Parmann i NBBF: 
«Dessverre har vi nå fått vårt første tilfelle der en spiller i Norge er blitt suspendert fra all idrett på grunn av ulovlig spill på basketball»

TOTAL KOLLAPS
I slutten av februar var vi høyt oppe. Med overtime-seier over Kosovo (95-92) klatret Norge til topps i EM-gruppa og sikret gruppefinale mot Danmark i juli. Møtet med Danmark i Haukelandshallen i august ble en festforestilling der Norge blant annet traff 20 av 32 trepoengere. Alt stemte.

Men så:  Med bom på ALLE (!)) sine 21 trepoengsforsøk mot Nord-Makedonia i november fikk Norge en slitsom og vond kveld i Gevgelija. 

– Vi vet vi ikke er et ferdig produkt og at vi fortsatt er et landslag i utvikling, og visste vi ikke kunne gå ubeseiret for alltid. Men dette er en fin sjanse til å lære, sa Harald Eika Frey etter Norges første tap i EM-kval-runde to.

Norge endte kampen med 0 av 21 på trepoengere og totalt 36 poeng. Nesten uforståelig. One of those days…

Her er de norske kampene i EM-kvalifiseringen:
Norge – Kosovo 86-77 – 25. november 2021, Bergen
Danmark – Norge 84-68 – 24. februar 2022, Næstved Arena
Kosovo – Norge 92-95 (OT) – 27. februar 2022, Mitrovica
Norge – Danmark 62-64 – 3. juli 2022, Oslo
Slovakia – Norge 68-87 – 25. august 2022, Levice
Norge – Danmark 99-75 – 28. august 2022, Bergen
Nord-Makedonia – Norge 58-36 – 10. november 2022, Gevgelija
Norge – Slovakia 56-68 – 13. november 2022, Bergen
Danmark – Norge, 23. februar 2023
Norge – Nord-Makedonia, 26. februar 2023, Oslo

KORTE COMEBACK
I februar, for snart et år siden var Fyllingens lagoppstilling mer spesiell enn vanlig.  Enda en import..?  Neida, denne gangen var det coach Calix Black Ndiaye som droppet dress og slips til fordel for drakten. Det ble riktignok bare 2 minutter og 26 sekunder, men Calix (40) rakk å å legge en trepoenger, og han leverte en frekk finte og drive der han ble foulet, scoret og satte «and one»-straffekastet: 6 poeng. De gamle er stadig vekk eldst.

Calix var Ulrikens kanskje aller viktigste spiller den gangen Eagles herjet i BLNO.

Andre korte comeback..? Stian Emil Berg sesongdebuterte endelig for Asker denne sesongen.  I kampen mot Bærum holdt han i drøyt to perioder før han tråkket over, med avrevet leddbånd som resultat.  Han rakk poeng, assists og returer – men ikke mer. Ikke akkurat det Asker (eller Stian) hadde drømt om.

KVAL OG KVALER
BLNO-kval  i mars: Oppsal gikk opp, Nidaros ned. Ikke akkurat det vi hadde ønsket oss, og da snakker vi ikke om Oppsal, men om Nidaros som mange gjerne ville  beholde. Basketballtinget i mai var eneste mulighet for Nidaros til å beholde plassen i BLNO. Region Midt foreslo en utvidelse fra 10 til 12 lag, men verken Kristiansand Pirates eller andre ønsket å ta den 12. plassen i ligaen. Dermed ble det 11 lag i BLNO selv om  enkelte rynket på nesen…

SENSASJON I
Bærums damer tok NM-gull i april; det var definitivt av det sjokkerende slaget, sånne ting som ikke skal skje. Ulriken hadde vunnet 34 kamper på rad i Norge. Da det gjaldt som mest, var Bærum best – og snøt storfavoritten for kongepokalen.

Julie McCarthy, Bærum-kapteinen, ble spilleklar i tide etter skade og som bidro med 15 poeng, 15 returer, et par blokker og en særdeles viktig tilstedeværelse både i forsvar og angrep.

SENSASJON II
Nidaros slo Frøya på bortebane med 11 poeng i oktober. Nidaros dro til Bergen med et sterkt beskåret lag; Frøya med alle til stede. Fortsatt helt uforståelig.

DE BESTE UNGE
basket.no skrev: «Kolbotn ledet ved pause og ga Asker Aliens tøff match, men hjemmelaget snudde kampen med en 25-3-run i tredje periode og holdt unna for Kolbotns sluttspurt i et fyrverkeri av en U19-finale».  Eldar Alagic, Niklas Sandström og Oliver Bergstad sto for 73 av de 88 poengene for Asker.  Et halvår senere var både Kolbotns og Askers spillere BLNO-inventar.

ÅRETS SIGNERING
Ikke helt på høyde med en milliard-avtale for Ronaldo, men kanskje vel så viktig, i hvert fall for norsk basketball: Arild Sandven har signert ny avtale med NBBF, og er nå heltidsansatt. Hans artikler er blant det mest leste både på basket.no direkte og av saker som er gjengitt fra basket.no i NBBFs sosiale medier. 

VI VOKSER
Vi er fortsatt ikke store, men vi vokser. Norsk basketball har klart seg godt gjennom covid-perioden. I 2021 er veksten i norsk basketball på hele 13%, noe som gjør basketball til lagidretten med størst økning. Og i en covidtid passer det vel ganske bra at en av de nye klubbene heter MASK  (Mortensrud-Aker Sports klubb).

Stine Austgulen mot Malta. Hun scoret 3 av Norges 64 poeng

SCORINGS-SHOW
Harald Frey scoret 37 poeng mot Slovakia i august, En måned tidligere leverte Stine Austgulen tilsvarende for Norge med 39 poeng i en landskamp! Dermed sikret Norge andreplassen i Small Countries-EM etter seier over Malta 64-48.  

FIRI OVER OG UT
Vi synes alle det var litt rart og kryptisk å si «Firi-ligaen» etter over 20 år med BLNO. Og vi rakk ikke å venne oss til det før det var slutt. Krypto-selskapet gikk inn i norsk basket med optimisme og positivitet, men møtte økonomiske realiteter. 

Det har ikke vært mange gledes-scener som dette for Asker, men kanskje har det løsnet..?

ALLE GODE TING ER 14
En titt på BLNO-tabellen forteller at mitt sesongtips med Asker som ett av lagene i en semifinalerunde for menn ligger veldig dårlig an. Med 13 tap på rad kom endelig seieren i det 14.forsøket da Oppsal ble slått 59-57. Det var ingen vakker affære, i hvert fall ikke de siste par minuttene. Men det deles ikke ut stilkarakterer i basketball, og Asker kan gå inn i 2023 med løftet hode og fornyet tro på at sesongen tross alt kan bli ganske bra.

PLUSS 40, MINUS 40
På vei inn i 2023 er det lite som tyder på at Ulriken skal gå på en ny smell i kampen om NM-tittelen. Når tre spillere forsvinner til USA, er det andre som overtar.  Dermed synes Ulriken helt utilnærmelige med 12 kamper og en seiersmargin på 40 poeng i hver kamp.  I den andre enden av tabellen har Tromsø Storm Ungdom en vanskelig sesong og har tapt sine 11 kamper med 40 poeng i snitt.

3 tanker om “Oppturer og nedturer fra 2022

  1. Hei!
    Veldig gøy å lese innlegget ditt, men lurer på to ting:
    – 23. februar 2023 skriver du at bortekampen mot Danmark spilles i Oslo. Medfører dette riktighet?
    – 26. februar 2023 står det ingenting om sted (har jeg lest Oslo tidligere?)
    Fortsett å skrive, for det er veldig gøy lesning 🏀

  2. At Frøya taper mot Nidaros er jaggu en sensasjon. Men John Knight lll spilte ikke. Akkurat dette resultatet viser vel hvor viktig han er for det laget. #MVP

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s