pauliord

Han hadde ideen, men ingen ball

Legg igjen en kommentar

Lite var klart da James Naismith oppfant basketball – han hadde verken tenkt på kurv eller ball. Men så gikk produktuviklingen raskt.

James Naismith var ikke så opptatt av utstyr da han oppfant basketball i 1891.  Ledelsen ved Springfield College hadde bedt Naismith finne på noe som kunne sørge for at elevene var engasjert i fysiske aktiviteter også i vintersesongen.  Basketball ble løsningen.  Naismith snekret sammen 13 regler som definerte hvordan basketball skulle spilles, men utstyr var det verre med.

Lagene skulle oppnå poeng ved å kaste en ball oppi en kurv, og den første tiden gjorde tomme ferskenkurver nytten. Det var bokstavelig talt fruktkurver som hadde den åpenbare ulempen at de hadde fast bunn.  Den første genistreken var når en kreativ sjel fant ut at bunnen kunne fjernes slik at ballen gikk gjennom kurven. Så slapp man å klatre i stige for å hente ballen etter hver scoring. 

Først fotball
En basketball fantes selvfølgelig ikke siden spillet var helt nytt.  En fotball gjorde nytten de første årene, men den var tung og det var dårlig sprett i ballen. 

I 1894 tok Naismith kontakt med Spalding med beskjed om å lage den første basketballen. Løsningen ble en lærball som var sydd sammen med lisser og med en gummiblære på innsiden. Den veide drøyt 560 gram, med en omkrets på 81 centimeter, og den var lærfarget brun.

Den første Spaldingballen ble brukt frem til 1937 da den første sømløse basketballen så dagens lys. Den så bedre ut, men viktigere var det at den ga mye bedre sprett, og basketballer som var sydd sammen med lisser, var historie i 1948. 

Året etter hadde den offisielle ballen krympet til 76 centimeter i omkrets, og mens den opprinnelige ballen var sydd sammen av fire paneler, fikk basketballen åtte paneler fra 1970.

Ut med brunt
Verken spillere eller publikum var fornøyd med den originale brune lærfargen.  Det var rett og slett vanskelig å se ballen tydelig nok.  Da Spalding lanserte en oransje ball i 1957, ble den en umiddelbar suksess, og det har vært den dominerende fargen siden.  Du finner riktignok basketballer i alle mulige og umulige farger, men som matchball handler det stort sett om den offisielle oransje ballen. 

I 1983 laget Spalding den første basketballen i «full grain leather». Det er den aller beste kvaliteten på lær. Det blir finere jo mer det blir brukt, men mister ikke kvalitet eller slitestyrke.

Før 1990 var alle baller laget av ekte lær, men så kom komposittmaterialene for fullt.  Fortsatt er lærballer de mest eksklusive, men til bruk innendørs: De blir fort ødelagt på utebaner, friksjonen på asfaltbaner kombinert med skitt og støv ødelegger ballene fort. 

Baller med mønster
I 1994 ble basketballentusiaster presentert for «hole-in-one»-ballen. Den hadde adoptert det nuppete mønsteret på golfballer for å gi spillerne et bedre grep.

Resten er en historie om produktutvikling som ikke nødvendigvis har funnet et stort marked. Den dag i dag spiller vi fortsatt med en ball som til forveksling likner på den første ballen med åtte paneler og uten sømmer fra 1948.

Fra 1891 til 2023

1891: James Naismith finner opp basketball. Det spilles med fotballer som kastes opp i ferskenkurver. 

1894: Spalding lager den første basketballen.

1937: Basketball uten sømmer og lisser kommer på markedet.

1970: Ballen lages nå av åtte paneler i stedet for fire. 

1983: Ekte lærballer blir offisiell ball i NBA.  

1994: «Hole-in-one»-baller med nuppete mønster er et faktum

1998: Wilson lanserer en ball med ørsmå hull som absorberer svette – for å gi bedre grep.

2001: Spaldings ball med innebygget pumpe har ennå ikke blitt noen suksess i Norge…

2006 : Spalding NEVERFLAT basketball lover å holde på luften 10 ganger lenger enn vanlige baller. 

Fun  facts:
Joseph Odhiambo innehar flere verdensrekorder, med ball: 

– Han scoret på 38 “layups” på 1 minutt mens han jonglerte tre basketballer.

– Driblet 6 basketballer samtidig.

– Fikk en basketball til å spinne på én finger sammenhengende i 4 timer og 15 minutter.

Basketballer:
Str. 7 (senior menn): Omkrets 75 cm. 567-650 gram

Str. 6 (senior kvinner, gutter 12-14 år): Omkrets 72 cm. 510-567 gram 

Str. 5 (mini): Omkrets 70 cm. 470-500 gram

(Artikkelen ble først publisert i Aftenposten Historie)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s