pauliord

Hvor spondabel vil du være?

Legg igjen en kommentar

FB-feeden flommer over av dem i disse dager. Jeg tenker ikke først og fremst  på alle som synes været og skiføret er fint, eller på dem som mener vinglass på hytterekkverk er viktig å dele med andre. I dag er jeg mer plaget av alle unge idrettsutøvere som trenger penger til turneringer og tur. Skjønt plaget … det irriterer meg mer at det er profesjonelle aktører som tjener uforholdsmessig mye på at idrettslag ønsker å senke egenandelene til hver enkelt utøver.

For basketballspillere står høydepunktene i kø: Basketfestival i Göteborg, Pirates Cup, Scania Cup, EYBL, UNM…

I fjor høst kom jeg i skade for å si akkurat hva jeg mente om denne formen for «dugnad» i Budstikka. Det selges tørkeruller, doruller, bambussokker og småkaker. At du får de samme produktene billigere på Europris, synes ikke å plage noen. Jeg fikk overraskende stor respons fra mange foreldre og spillere som kjente seg altfor godt igjen, og det gikk ikke bedre enn at jeg ble invitert til NRK Ukeslutt for å sette flere ord på dette.

Jeg liker kort og godt ikke dugnadens onde sirkel: Tenåringen får beskjed av klubben om å selge 10 sekker tørkeruller. Mor og far starter FB-stafetten, og blir kvitt det meste. Resten beholder de selv med den følge at de ikke kjøper når lavpriskjedene fallbyr det samme produktet til vesentlig lavere pris. Så varer det ikke lenge før vennene som kjøpte kommer med tilsvarende forespørsel i retur. 

Det blir helt sikkert penger av sånt til alle som inviterer venner og kjente til påske-lotteri., og som ønsker å bli kvitt tørk. Og, det blir i hvert fall penger til Spond som er en dominerende aktør på dette markedet.  «Vi hjelper deg med det som er vrient – så du kan fokusere på det som er gøy!», forteller de på hjemmesiden. Jeg kjenner ingen som synes det er gøy å pushe sokker, ruller og lodd.

Jeg var ikke så veldig glad for det da mitt eget lag hoppet på et Spond-lotteri ved inngangen på sesongen. Salgsmålet var 15 000 kroner, vår fortjeneste var 10 000. Spond forsyner seg altså med 33% av det vi klarte å selge for. 

Jeg er ikke dummere enn at jeg forstår at det er enkelt, praktisk og lite tidkrevende. Men når du frir til FB-vennene dine, må det være litt kjipt både for deg og dem å vite at Spond stikker av med 33 kroner av hver 100-lapp.

En annen stor aktør er Norkak. Som navnet avslører; de er store på småkaker. I 2022 omsatte de for mer enn 70 millioner kroner, og det er nærliggende å tro at fortjenesten er helt grei: For hver kakeboks du selger for 70 kroner, sitter du igjen med 28 kroner i fortjeneste. Gad vite hva produksjonskostnadene er på havreflarn og Bestefars favoritter.

Om jeg er sær? Egentlig ikke. Jeg bidrar gjerne når venner spør, men hvis jeg i stedet overfører 100 kroner på Vipps, blir det 33 kroner ekstra på den som trenger det.

Og når turneringer er finansiert og ferdigspilt, snart kommer «tilbudet» om å kjøpe bambussokker for russetiden…

Nei takk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s