pauliord

Bli med på idédugnad

3 kommentarer

Det har vært interessant og morsomt å følge tråden/chaten på FB-gruppen «Norsk Basket»: Skjettens alltid like positive Odd Teigen dro i gang noe som har gått viralt, i hvert fall i basketballsammenheng.

Odd skriver:
«I mai skal Basketballtinget vedta ny visjon for sporten vår. Jeg tenker at skal man bygge noe stort, må det starte med en god visjon. Den forrige ble dessverre for komplisert og hadde en form som få husket. Kan vi sammen enes om en visjon som fenger den yngre generasjonen. En visjon som er så enkel at alle husker. En visjon som de unge får lyst til å være en del av. En visjon vi alle kan bygge rundt for å gi basketen den plassen det fortjener i samfunnet.»

Og Odd har fått svar. Mange svar fra mange som mener mye.
Fra noen som mener alternativene hans (forbundets) er slogans, ikke visjoner.
Andre som mener vi trenger visjoner.
Mange mener norsk basketball ikke har vært tydelige nok.
Det viktigste er at mange mener mye. Og at mange ønsker å bidra med synspunkter.
For moro skyld gjorde jeg en øvelse med laget mitt; som 14-åringer føler jeg de er ganske godt plantet midt i målgruppen for hvem vi ønsker å få med oss på laget. Jeg ga dem 20 alternative forslag til “slogans” der jeg drysset litt ymse, både norsk og engelsk. Det er jo lett å tro at dette må være kult – og følgelig engelsk.

 • 1 «Basketball – verdens kuleste idrett»
 • 2 «Mer enn en idrett»
 • 3 «More than a game»
 • 4 «Sammen er vi basketball»
 • 5 «Sammen er vi norsk basketball»
 • 6 «Glede for alle»
 • 7 «Flest mulig – lengst mulig – best mulig»
 • 8 «Basketball er livet»
 • 9 «Basketball – sykt kult»
 • 10 Basketball – sykt fett!
 • 11 «Basketball: En venn for livet»
 • 12 Basketball: «Venner for livet»
 • 13 «Basketball -friends 4 life»
 • 14 «Får kick av basketball»
 • 15 «Gir meg et kick»
 • 16 «Du. Jeg. Laget»
 • 17 «Me. You. Team»
 • 18 «Lek for livet»
 • 19 «Game 4 life»
 • 20 «Fast. Fun. Friends»

Av disse 20 alternativene under er det faktisk to som skilte seg ut fra de øvrige, i hvert fall hos spillerne på mitt lag:
«Mer enn en idrett» og «More than a game».

Og det er vel kanskje nettopp det vi er, eller ønsker å være. Mer enn bare 5 mot 5 på banen. Så lenge vi ikke er verdensmestre på banen kan vi i stedet være best på mye annet.
Tommy Gundersen pekte til Norwegians visjoner og mål. Her er en tilpasset versjon, for norsk basketball. Visjoner og mål behøver ikke være så innmari fint og flott og ordrikt. Det kan være enkelt og straight forward.
Er det noe her du liker?

VISJON OG VERDIER
Vi ønsker å gi alle muligheten til å finne glede i basketball enten du er gammel eller ung, utøver eller dommer, tillitsvalgt eller sponsor, tribunesliter eller førstegangs tilskuer.

VISJON

 • Muligheter for alle
 • Basketball skal alltid være et lavterskeltilbud med stor takhøyde.
 • Vi vil være den billige idretten som gir deg uvurderlige opplevelser.
 • Alle har råd til å begynne; ingen har råd til å slutte.

VERDIER  – vi er

 • Engasjerende – opplevelser for livet
 • Engasjerte – vi bryr oss
 • Inkluderende  – alle skal med
 • Spenstige – best der det gjelder, ikke bare når det gjelder

MÅLET VÅRT

 • Vi vil være et naturlig valg for barn og unge
 • Vi vil oppleves som trendsettende  
 • Vi går foran, vi dilter ikke etter
 • Vi vil gi alle kurven

Visjoner og mål er som regel ganske ulne greier. Lite konkret. Først når vi forsøker å fylle dette med innhold og konkrete tiltak blir det litt orden på det. Jeg har alltid ment at vi har vært for lite flinke på skolene. Det er alltid irriterende å høre om basketball i skolegymmen; lærere som ikke kan noe – som ikke kan lære bort noe, som ikke kan regler. Om kurver som henger på halv tolv, nett som er borte, baner som er mangelfullt merket.
Her er noen greier som enkelt lar seg gjennomføre:

BESTE OG DÅRLIGSTE SKOLEKURV
Dra i gang en nasjonal konkurranse om den fineste og dårligste skolekurven/skolebanen. Egen Facebook-gruppe, og også på Instagram. Få skoler/klasser/elever til å sende inn bilder og dokumentasjon på det fineste og også det dårligste utstyret:
En av de dårligste vinner nytt utstyr sponset av basketballforbundet og/eller en leverandør.
Den fineste/beste vinner besøk av ligaspillere/-trenere eller noe deromkring.

NASJONAL SKOLESTRAFFEKONKURRANSE
Dra i gang en nasjonal straffekonkurranse på barneskoler eller ungdomstrinnene. Definér såre enkle regler og sørg for å kåre klassevinnere og deretter skolevinnere lokalt og regionalt. Vinnerne møtes til dyst i forbindelse med NM-sluttspillet i BLNO/KL. De får betalt reise og opphold.

SKOLEFERDIGHETSMERKER
Jeg har selv vært med på å definere og utforme retningslinjene for NBBFs ferdighetsmerker, men jeg er usikker på om de blir brukt i særlig grad..? Sørg for å lage/definere to nye merker for bruk på skolene: Ett enkelt ferdighetsmerke for elever – og ett for lærere som går mer på basiskunnskap enn tekniske ferdigheter. Send infomateriell i bøttevis til skolene og sørg for å følge opp med gymlærere og rektorer!
Aftenposten har lenge brukt “det er godt å vite” som slogan. Dette kan hete “det er kult å kunne”.

BARNEBURSDAGER
Bursdager for mine to sønner har vært mest vellykket når vi har samlet gjestene i en idrettshall med basketball som fokus. Jeg tipper ganske mange foreldre begynner å bli grundig lei av å måtte betale i dyre dommer for bursdager på Megazone, bowlingbursdag, kino eller andre ting. For en mye lavere kostnad får de i stedet NBBFS “barnebursdagspakke” som i tillegg til ball og kule T-shirts inneholder feks jongleringsballer, en kortstokk med basketmotiver, en quiz, et sett av leker/konkurranser som er enkle å gjennomføre i bursdagen.

MIN DRØMMEWEEKEND
Vi inviterer alle aktive under 15 år til å bli med på en nasjonal ferdighetskonkurranse. De skal dokumentere basketballferdigheter med mobilen som videokamera. Resultatet skal lastes opp for å være med i konkurransen. De må beherske feks tre forhåndsdefinerte øvelser – pluss en selvvalgt.
En jury kårer vinneren som får en drømmeweekend. Kanskje en helg i USA med NBA-kamp – med en forelder. Burde være greit å få sponsor på noe sånt.

 

 

 

3 tanker om “Bli med på idédugnad

 1. Så bra Pål !
  Igjen viser du frem strålende kreativitet. Du viser oss gode forslag som er skreddersydd for målgruppen(e) vi alle ønsker å nå.
  I tillegg får vi presentert litt fakta fra dine egne undersøkelser. Jeg tror vi kan ta ett godt steg ved å iverksette så mye vi makter av dine glimrende forslag.
  Let’s do it !!!
  Henning B

 2. Takk. Kanskje bare et fattig ord (fra en person som ellers ikke er redd for å bruke mange ord)… men dette kan og bør sies så enkelt. Takk, Pål. Dette var et fantastisk flott, konkret og konstruktivt innspill… Pål Berg på sitt absolutt beste… Folkens, her er veien frem for basketball…

 3. Tilbaketråkk: Jeg er så lei av dårlig utstyr!! | pauliord

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s