pauliord

Vi trenger nasjonal 1. divisjon

1 kommentar

Jeg har holdt på med basketball noen år nå, men det er nok som for de fleste av oss: Jeg har vært opptatt av meg og mitt (lag), og har sjelden funnet det for godt å dvele altfor mye ved hva som skjer andre steder i landet. Vi vet at det er solide miljøer i Bergen og Trondheim, og Kongsberg er sterke på et sted der det er relativt langt til andre klubber og lag. Det samme er tilfelle for Tønsberg, og interessen i Kristiansand har alltid vært til stede, men også dere sliter de med å finne motstandere innenfor en radius på 25 mil.

Men nå har jeg altså tilbragt sesongen i nord, og situasjonen er verre her enn alle andre steder i Norge. Det finnes ikke andre miljøer i nærheten. Harstad er langt unna – det samme er Narvik, Sortland og Bardu som i hvert all har klubbmiljøer. Det er mer nærliggende å reise til Sverige selv om det er en svært drøy tur. For Kristiansand er det kortere og lettere å ta fergen til Danmark der de har fått lov til å være med i seriespill.

Manglende tilbud er et problem flere steder i landet. Hvor skal disse ivrige gutta fra Molde, under ledelse av Greg Knudson, gjøre av seg når de blir 19 år gamle?
Foto: Marianne Maja Stenerud.

Det som virkelig har slått meg med kraft og tyngde, er det faktum at det i realiteten ikke finnes spilletilbud for noen av lagene.  Joda, det organiseres interne serier, det spilles treningskamper og det spilles basketball på kryss og tvers av alder og kjønn. Men det er langt fra tilfredsstillende.  Yngre lag jobber dugnad og betaler solide egenandeler for å få lov til å reise til seriespill i region Øst.  Men, før denne sesongen ble 02-årgangen for gamle til aldersbestemt basketball. Neste sesong er det 03-spillere som går av for aldersgrensen.

Hva gjør de da? De er fortsatt unge, fortsatt ambisiøse, men uten mål og mening for basketballfremtiden.

I Tromsø Storm er de yngre en del av treningsgruppen, men det er ikke blitt mange kvalitetsminutter på banen for 19-åringene. De trenger et tilbud NÅ!  Det er basketball-ting i mai, og det er der en beslutning om nasjonal 1. divisjon må fattes.

Når forslag om en nasjonal 1.divisjon tidligere har falt, har det sannsynligvis oftest handlet om økonomi.  Vi er alle oss selv nærmest, og for lagene i Oslo synes det unødvendig å pådra seg større kostnader all den stund det er 12 oppegående lag som spiller nok kamper. Og også fordi veien til en kvalifiseringsturnering for Firiliga-spill er ganske kort. Reglene sier noe om hvilke lag som er kvalifisert til å delta, men i basketball-Norge er regler er ofte til for å bøyes og strekkes. Det er liksom ikke grenser for pragmatisme hvis det må til for å få regnestykket til å gå opp.

Jeg har ikke rukket å komme så langt at jeg har definert et krystallklart reglement for en ny, nasjonal 1. divisjon. Men jeg tror dette kan være en vei å gå:

– Kvalifisering og eventuelt opprykk til Firiliga-spill kan kun oppnås gjennom deltagelse i nasjonal 1. divisjon. 

– Lag som er med i nasjonal 1. divisjon gis fortsatt anledning til å være med i regional 1. divisjon.

– De første to årene avvikles nasjonal 1. divisjon som turneringshelger – for eksempel fire helger gjennom en hel sesong. Med 8 lag vil det bli to grupper på fire lag som spiller alle mot alle hver helg.  Det er tynnere i rekkene blant kvinnelag i 1. divisjon; kanskje er 4 eller 6 lag nok de første par årene.

– Spør du meg, kan det være en god idé å implementere en egen norskeregel for nasjonal 1. divisjon: Alltid fire norske spillere på banen for å sikre ideen om at dette er en serie der norske talenter slipper til. Vi trenger et fristed der ikke importene er avgjørende for suksess.

– Det gis selvfølgelig anledning til parallelle spilletillatelser.

Fire helger gjennom en hel sesong vil kunne gi deltagende lag 12 kvalitetskamper mot seriøse motstandere. Det vil være et kvantesprang for Tromsø-miljøet, og Varden vil garantert bli vekket til liv med stor entusiasme.

Så hører jeg innvendingene allerede nå: Det blir for dyrt. Fortell det til Tromsøs Firi-damer som betaler store deler av kostnadene fra egen lomme. Forsøk det samme argumentet til Tromsøs spillere på aldersbetemte lag For dem koster det  over 20 000 kroner for å spille kamper i Oslo. Det som er helt sikkert er at norsk basketball trener sterke miljøer andre steder enn i Oslo, Bergen og Trondheim. 

I denne oversikten ser du at det er 50 lag som deltar i regional 1.divisjon denne sesongen.  Det vil overraske meg om det ikke finnes 12 klubber og lag som vil finne det interessant å spille kamper mot andre enn egne 2. og 3.lag.

REGION VEST MENN
Gimle B
Frøya B
Bønes A
Askøy A
Ulriken Eagles A

REGION VEST KVINNER
Gimle
Ulriken Eagles 1
Ulriken Eagles 2
Hop Hens
Bønes 
Frøya

REGION ØST MENN
Centrum
Persbråten 2
Persbråten 1
Oppsal 1
Ullern 
Kongsberg Miners
Nordberg
Sandvika
Skien
Hønefoss
Ammerud
Bøler

REGION ØST KVINNER
Oslo Basket
Centrum Tigers
Nordstrand
Sandvika 1
Ullern 1K
Kjelsås 1K
Høybråten 1

REGION SØR MENN
Kristiansand Pirates
Grimstad
Arendal
KSI
Kristiansand Pirates U17
Kristiansand Pirates 3
Kristiansand Pirates U23
Arendal 2

REGiON MIDT MENN
NTNUI Nerds
Molde Jazzers
Sverresborg Hoops
Frøya Eagles
Aalesund Sharks
NTNUI Geezez

REGION MIDT KVINNER
NTNUI Chickens
NTNUI Shakers
Ranheim Pink Ladies
Midtbyen Basket
NTNUI Kittens
NTNUI Noobs

REGION NORD MENN
Varden/Tromsø (ikke i seriespill)

En tanke om “Vi trenger nasjonal 1. divisjon

  1. Tilbaketråkk: Post covid | pauliord

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s